Patrijarh Pavle: “O, Bog ga video, čime bi li se tek naše vladike vozile da se nisu zavetovale na skromnost!”

2017

Kad bismo poruke patrijarha Pavla upamtili, učinili bismo život mnogo boljim i sebi i drugima. Ali, i učenje je proces. Ako mnoge jednostavne, a mudre reči nismo dokučili za njegova života, nije kasno da ih se podsetimo, da ih pamtimo i prenosimo.

Podsetimo odavno je poznato da je počivši patrijarh Pavle skromno živeo, da je sam krpio cipele, šio mantije i vozio se GSP-om. S druge strane kada god se održava Sabor SPC ispred zgrade Patrijaršije nije moguće proći od besnih limuzina kojim se prevoze današnje vladike.Tako možemo videti najnovije modele mercedesa, audija, džipova, baš kao na sajmu automobila.

Davno je Patrijarh Pavle rekao “O, Bog ga video, čime bi li se tek naše vladike vozile da se nisu zavetovale na skromnost!”

Izlazeći iz Patrijaršije, Patrijarh Pavle upitao je svog pratioca:

– Čija su to tolika luksuzna kola parkirana?

– Naših vladika. Došli su njima na Sabor – odgovorio je pratilac.

– O, Bog ih video! Šta li bi tek vozili da nisu dali zavet skromnosti?!

Kad su ga lekari VMA pitali kako se oseća, u dahu je izustio:

– To me pitajte kada ostarim, još sam ja mlad.

Kad se sa ortopedskom hodalicom pojavio u Patrijaršiji, prvo se našalio nasvoj račun:

– Eto, ja sam samo malo pao, pa sad moram da guram ovo čudo.

Jedan beogradski boem istrčao je iz kafane kad je video Patrijarha da ulazi u Sabornu crkvu. Preplićući jezikom rekao mu je: „Nas dvojica smo najbolji ljudi na svetu”, a Patrijarh mu je na to odgovorio:

– Jesmo, al’ kad popijemo ništa ne valjamo.

Upozoravajući na štetnost duvana, često je umeo da kaže:

– Da je Bog hteo da čovek puši, ugradio bi mu odžak.

U vreme građanskog rata u bivšoj SFRJ, jedan karikaturista ga je nacrtao kao ratnika opasanog bombama i sa „škorpionom” o pojasu. Na to je rekao:

– Vi ste mislili da ćete lako sa mnom. Mislite da sam ja slabačak, a evo kako me drugi vide.

Pošto je bio poznat da ide kroz Patrijaršiju i gasi sijalice kako se “uzalud ne bi trošila struja”, jednom je uhvatio mladog činovnika da posle radnog vremena na kompjuteru gleda zabavne sajtove. Kad je čuo Patrijarhov glas iza leđa, sledio se, a Pavle mu je rekao:

– A ti na to trošiš struju?

Idući u crkvu na Banovom brdu usred leta bio je uporan da se koristi autobus. Kad je njegov pratilac potegao argument da je vrućina, da su autobusi “prepuni razgolićenog ženskog sveta koji ide na plažu na Adu Ciganliju” i da nije zgodno, Patrijarh nije popustio:

– Znate, svako vidi ono što želi

Kad je na jednom prijemu bivši ambasador SAD Voren Zimerman pitao patrijarha Pavla šta može da učini za SPC, Patrijarh mu je odgovorio:

– Samo nemojte da nam odmažete, na taj način ćete nam pomoći.

PODELI