Paškanatom protiv temperature

1164

Paškanat je dvogodišnja biljka sa beličastim vretenastim korenom, iz koga tek druge godine izrasta snažna stabljika visine do metar . Ubraja se  među najvrednije povrtarske kulture ,a gaji se vrlo slično kao i ostalo domaće korenasto i začinsko povrće a  uzgajali su ga još i stari Rimljani I grci..

Po prehrambenim i lekovitim svojstvima paškanat spada u red najvrednijih povrtarskih kultura.  Dobar je diuretik i deluje na bubrege poboljšavajući njihov rad. reguliše krvni pritisak i ojačava zidove krvnih sudova, jača srce i reguliše njegov nepravilan rad, a potpomaže i bržem oslobađanju od celulita. U pojedinim zemljama koristi se kao lek protiv neuroze, nemira i nesanica, ali i grčeva u želucu i crevima, kao i podsticaja boljeg varenja. Osim toga, pojačava znojenje i na taj način smanjuje telesnu temperaturu. Pokazalo se i da redovno uzimanje mešavine paškanata i praziluka u obliku guste supe, može da smanji telesnu težinu.  Ako se supa od paškanata i praziluka jede duže vreme, njeno diuretično delovanje znatno će uticati na smanjenje telesne težine. Istovremeno, pomoći će i bržem oslobađanju od celulita. Nemačke domaćice seme paškanata drobe u avanu i stavljaju u teglu. Tako spremljeno seme služi im kao koristan i zdrav začin za pripremanje zelene i salata od krastavaca ili paradajza, kao i za jela od bundeve, kiselog kupusa…

Paškanat sadrži najviše ugljenih hidrata, pa belančevina, organskih kiselina, a masti samo oko 0,4 procenta, što ga svrstava u red sa drugim korenastim povrćem. Najviše ima kalijuma, što je od posebnog fiziološkog značaja. Kalcijuma i fosfora ima podjednako, a bogat je i magnezijumom i sumporom, gvožđem i bakrom. Natrijuma ima relativno malo, što ga i svrstava u red vrednih dijetalnih namirnica.

Vitaminski sastav paškanata sličan je vitaminskom sastavu ostalog korenastog povrća. Najviše ima vitamina C, E i beta karotina.

PODELI