Pasji ili vučji trn pomaže kod: Dijabetesa, menopauze, infekcija genitalija, zapaljenja zglobova i mišića, ginekoloških oboljenja (recepti)

1012

Biljka pasji ili vučji trn je drvolika biljka, visoka između 0,5 – 6 metara, a ponekad može dostići i visinu od 10 metara. Ova biljka cveta u aprilu i maju, dok plodovi, koji su najzdraviji deo biljke, sazrevaju u septembru i oktobru. Raste u blizini velikih reka i močvara, u planinskim područjima, i na peskovitom tlu. Karakteristična je po svom trnju, braon boji i po svojoj “krunici” koja se nalazi na vrhu biljke.

Za ovu biljku se zna već 1200 godina, u drevnoj Kini, pasji trn je našao svoje mesto u prirodnoj medicini već tada.

U prirodnoj medicini se koristi plod vučjeg ili pasjeg trna – a to su bobice. Bobice su mekane, sočne i bogate su uljem. Karakteristične su po svojoj narandžastoj boji. Zdrava i zrela bobica je masna, gorka, kisela, a ponekada ima i neprijatan ukus – što nipošto ne znači da ova biljka nije zdrava, naprotiv, bobice vučjeg trna su izuzetno bogate nutritivnim sastojcima. One se uglavnom melju i kombinuju sa ukusnijim sokovima kao što su sok od jabuke ili sok od grejpfruta.

Pasji trn se konzumira u vidu čajeva, losiona, ulja, džemova, voćnih vina i likera.

Bogat je vitaminima C, vitaminima B1, B2 i E i sadrži značajnu količinu karotina.

Ulje pasjeg trna je jako značajno jer sadrži sve omega masne kiseline!

Interesantna činjenica je da u nekim regionima Kine, mnogi proizvođači vina ubacuju bobice pasjeg trna da bi dale specifičnu, gorku aromu vina.

Pasji (vučji) trn – lekovitost

Pasji trn je, kroz, istoriju, zauzeo visoko mestu u prirodnoj medicini! Ima blagotvorni efekat, nema neželjenih efekata, i u kombinaciji sa jabukovim sokom, imaju prijatan ukus i mogu da se konzumiraju više puta dnevno.

 1. Stomačni problemi – sok od bobica i jabuka je odličan prirodni lek za rešavanje zapaljenja želudačne sluznice i probadajućih bolova u stomaku. Svojim antiupalnim dejstvo, bobice pasjeg trna pomažu pri bolovima u zglobovima i grčenju mišića.

 2. Problemi sa vidom – bobice vučjeg trna su bogate karotenoidima, moćnim antioksidansima koji poboljšavaju kvalitet vida i oštrinu. Karotenoidi usporavaju proces starenja rožnjače i pomažu pri prevenciji katarakte. Takođe poboljšavaju i noćni vid.

 3. Utiču na zdravlje centralnog nervnog sistema – bobice pasjeg trna su bogate vitaminom B, i samim tim, mogu pomoći u prevenciji ozbiljnih zdravstvenih i socijalnih problema kao što su Alchajmerova bolest i demencija.

 4. Nalaze svoje mesto u sprečavanju razvoja tumora – iako uticaj bobica pasjeg trna na tumor nije potvrđeno, borbom protiv slobodnih radikala i ubrzanjem ćelijskom metabolizma, ove bobice mogu pomoći pacijentima da poboljšaju svoje opšte zdravstveno stanje

 5. Imaju uticaj u procesu starenja – bobice vučjeg trna su savršene u prevenciji nastanka bora i podočnjaka! Samim tim se može reći da bobice vučjeg trna “održavaju mladost i lepotu dugi niz godina!”

 6. Kontrola dijabetesa – odlično regulišu nivo šećera u krvi – tako da dijabetičari bez problema kogu da koriste ove bobice.

 7. Konzumiranjem bobica vučjeg trna raste količina vitamina C u organizmu!

 8. Bobice pasjeg trna su odlične za cirkulaciju – regulišu vitalnost crvenih krvnih zrnaca (bobice su bogate gvožđem)

 9. Urogenitalni sistem – ublažava simptome menopauze, pomaže pri infekcijama genitalija i mokraćnih puteva

 10. Utiče na smanjenje telesne težine!

 11. Nalazi primenu i u lečenju suvog kašlja, zapaljenja glasnih žica i zapaljenja sinusa

Ulje pasjeg trna

U zavisnosti od regiona, kulture i tradicije, ulje pasjeg trna je na mnogo načina našlo primenu u svakodnevnoj upotrebi.

Ulje se može cediti kako iz stabljike, tako iz plodova i lišća.

U nekim predelima, ulje pasjeg trna se koristi za rešavanje problema hroničnog proliva, kao i za poboljašnje rada sistema za varenje.

U oftalmologiji, ulje pasjeg trna je našlo značaj u lečenju keratitisa, trahoma, konjuktivitisa i zapaljenja trepavica.

U dermatologiji se koristi kod lečenja hroničnih deramtoza, ekcema, psorijaze, lupusa eritematozusa.

U Aziji se ulje iz lišća pasjeg trna koristi pri lečenju zapaljenja zglobova i mišića.

Na području Tibeta, ulje vučjeg trna se koristi u lečenju blagih povišenja telesne temperature, prehlade, ginekoloških oboljenja i povećane količine tečnosti u trbuhu.

Ulje pasjeg trna za lice

Ulje pasjeg trna koje se koristi u tretmanu lica i u tretmanima protiv starenja, može se cediti kako iz samog ploda, tako i iz lista.

Ulje pasjeg trna je bogato vitaminom C, koje pomaže stvaranju kolagena, i tako očuvava zdravlje kože.

Posebno se daje značaj lekovitom dejstvu ulja pasjeg trna u lečenju rana, smrzotina, kožnih bolesti lica. Ima baktericidno dejstvo, tako da sprečava pojavu infekcija kože, kako lica, tako i celog tela.

Gde se može uzgajati pasji trn?

Pasji trn najbolje uspeva na suvom i peskovitom tlu. Kod nas raste uz šljunkovite i peskovite obale velikih reka, kao što je Dunav, a raste i u brdskim i planinskim krajevima i na morskim obalama. Zbog svojih karakterističnih potreba u vidu tla i klimatskih uslova, pasji trn se teško može gajiti i čuvati u kućnim uslovima.

Ukoliko, pak, imate uslove za uzgoj PASJEG TRNA, imajte na umu da je ovo dvodoma biljka ( postoji muški i ženski primerak). Muški primerak se sadi u pravcu duvanja vetra a ženski primerci obrnuto – kako bi se ovi primerci mogli da izvrše proces oprašivanja.

Priprema ulja pasjeg trna

Ukoliko ste u mogućnosti da nabavite bobice pasjeg trna, ulje možete napraviti veoma lako: bobice se procede, a suvi ostatak sa semenkama se samelje u mikseru tako da se dobije kašasta smesa. Kaša se potom odloži u termos, prelije suncokretovim uljem zagrejanim na 60 stepeni ( trećina termosa je kaša a dve trećine ulje). Termos se ostavi 7 dana da odstoji, a dobijeno ulje se potom procedi.

ordinacija.tv  Izvor: prirodnoizdravo.com

PODELI