Ovo VOĆE štiti kosti od starenja i osteoporoze: Posebno je korisno za starije žene!

1816

Za jake i čvrste kosti i u poznijem dobu odlična podrška je ishrana bogata voćem i povrćem koje sadrži bioaktivna jedinjenja poput fenolne kiseline, flavonoida i karotenoida

Iako su jabuke i pomorandže uvek dobar izbor za jake kosti, u ishranu bi trebalo uvrstiti suve i sveže šljive ukoliko želite da usporite proces starenja kostiju i prevenirate osteoporozu.

Studija koju su sproveli stručnjaci Programa integrativne i biomedicinske fiziologije i Odeljenja za nutricionizam i kineziologiju na Univerzitetu u Pensilvaniji posmatrali su žene u postmenopauzi koje su jele šest, odnosno 12 šljiva dnevno tokom 12 meseci i žene koje nisu konzumirale ovo voće.

– Naši nalazi sugerišu da konzumiranje šest do 12 šljiva dnevno može da smanji proinflamatorne medijatore koji mogu da doprinesu gubitku koštane mase kod žena u postmenopauzi – kaže dr Džanhavi Damani, vodeći autor studije.

Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim jedinjenjima kao što su fenolna kiselina, flavonoidi i karotenoidi može da pomogne u prevenciji osteoporoze.

Šljive sadrže polifenole koji mogu da smanje upalu i oksidativni stres, a upravo upala i oksidativni stres doprinose gubitku koštane mase – kaže dijetetičar Kelsei Sakman.

– Šljive imaju mnoštvo nutritivnih prednosti; pune su minerala, vitamina K, fenolnih jedinjenja i dijetetskih vlakana.

Ona, ipak, upozorava da pored brojnih prednosti šljive mogu da sadrže i veću količinu šećera:

– Kad jedete šljive, kombinujte ih sa mastima ili proteinima kako biste sprečili nagli skok šećera u krvi.

Dijetetičar Sakman savetuje da bi šljive trebalo jesti u salati, uz jogurt i borovnice kako bi njihov efekat bio potpun.

IZVOR:telegraf.rs

PODELI