NaslovnaNekategorizovanoOvo VOĆE sprečava: Osteoporozu, artritis, ukočenost, otoke, upale …

Ovo VOĆE sprečava: Osteoporozu, artritis, ukočenost, otoke, upale …

Suve šljive su zdrave za zglobove i kosti a ako se redovno jedu, mogu sprečiti i gubitak koštane mase. Veoma je važno da kosti budu zdrave i jake, jer nas podržavaju i omogućavaju nam da se krećemo. I ne samo to – kosti štite naše srce, mozak i druge organe od povreda. Osoba sa jakim kostima oseća da ima više energije tokom celog dana. S obzirom na sve ove prednosti, održavanje jakih kostiju je ključno za naše opšte zdravlje. Da bismo zaustavili probleme sa kostima, uključujući nelagodnost u zglobovima i gubitak koštane mase, savetuje se da u ishranu uvrstimo suve šljive. Ovo voće je superhrana koja može da sačuva naše kosti.

Suve šljive mogu pomoći kod gubitka koštane mase

Svako, u bilo kom uzrastu, može da pati od osteoporoze, poremećaja u kome kosti postaju lomljive ili slabe. Četiri puta je češća kod žena starijih od 50 godina nego kod muškaraca. Kada žene dođu u menopauzu, u periodu od 45 do 50 godina, njihove šanse za razvoj osteoporoze se povećavaju. Više od 200 miliona žena širom sveta pati od ovog stanja, što za rezultat ima više od devet miliona preloma godišnje.

Jedna od najnovijih studija o voću, objavljena ove godine u časopisu Advances in Nutrition, pokazala je kroz klinička ispitivanja da konzumiranje 10 suvih šljiva dnevno tokom perioda od godinu dana poboljšava gustinu kostiju u podlaktici, donjem delu kičme i kolenima i pomaže u zaštiti kostiju usporavanjem ili sprečavanjem problema s kostima.

Da bi razumeli prednosti suvih šljiva i kako one mogu da pomognu u zaštiti kostiju, dr Rakesh Nair, konsultant, hirurg specijalizovan za zamenu kolena u Zen Multispeciality Hospital, Chembur, Mumbai, kaže za HealthShots.

“Artritis i osteoporoza su dva najčešća zdravstvena problema koja utiču na kosti. Ljudi koji imaju ova stanja pate od simptoma kao što su bol u kostima, ukočenost, otok, upala, smanjen opseg pokreta, bol u donjem delu leđa i gubitak koštane mase. Da bismo sprečili i rešili ove probleme, moramo obavezno suve šljive da uključimo u svoju ishranu.”

Suve šljive i njihove prednosti za kosti

Suve šljive sadrže polifenolna jedinjenja, koja deluju kao antioksidansi koji pomažu u smanjenju upale i rekonstrukciji kosti. Ovo voće takođe je puno kalijuma koji je dobar za kosti. Dakle, ovo voće može sprečiti formiranje koštane mase, odnosno izraštaja, kod žena sa osteoartritisom.

Kako kaže dr Nair, suve šljive su korisne za osobe koje imaju problema s kostima. Obiluju bakrom, magnezijumom i vitaminom K, a svi su oni ključni za održavanje jakih kostiju. Osim zdravlja kostiju, suve šljive mogu da budu korisne i za naše opšte zdravlje jer:

– mogu sprečiti rane znake i simptome starenja, jer su pune antioksidansa
– ne podižu nivo šećera u krvi
– velika količina vlakana u njima prisutna pomaže u rešavanju problema sa crevima
– hranljive materije kao što su vitamini B i C u suvim šljivama mogu pomoći u kontroli opadanja kose
– mogu da drže nivo holesterola pod kontrolom i dobre su za naše srce.

Kako da jedemo suve šljive

Suve šljive možemo da jedemo kao grickalice, da ih dodamo pečenom mesu, ubacimo i blendiramo u smutiju ili jedemo kao džem. Ali, pre svega, neophodno je da ih jedemo u količini koju preporuči stručnjak.
Dakle, da bismo se pobrinuli za zdravlje svojih kostiju, u svoju ishranu treba da dodamo magične i moćne suve šljive i – primetićemo razliku.

Izvor. ordinacija.tv/ b92.net

Poslednji tekstovi