NaslovnaHrana kao lekOve namirnice jačaju kosti, leče i regenerišu zglobove i sprećavaju bolove

Ove namirnice jačaju kosti, leče i regenerišu zglobove i sprećavaju bolove

Sa godinama se povećava rizik od pojave bolesti zglobova jer mišići postaju slabiji, a smanjuje se i sposobnost tela za regeneraciju. Međutim, adekvatnom ishranom možete znatno poboljšati zdravlje svojih zglobova.

Evo koje namirnice jačaju kosti, leče i regenerišu zglobove.

Lisnato povrće, poput spanaća i brokolija, može znatno da poboljša zdravlje zglobova. Lisnato povrće obiluje antioksidansima koji mogu da se suprotstave slobodnim radikalima u telu. Osim što je puno antioksidansa, lisnato povrće je i dobar izvor vitamina i minerala kao što je kalcijum. Kalcijum je neophodan za zdravlje kostiju, dok su vitamini presudni u borbi protiv slobodnih radikala.

Riba

Masna riba poput lososa sadrži omega-3 masne kiseline koje su poznate po svojim protivupalnim svojstvima. Preporučuje se ljudima koji boluju od artritisa, ali ako niste ljubitelj ribe, uvek možete uzimati dodatke koji sadrže omega-3 kako biste obezbedili dovoljnu porciju masnih kiselina.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice su celovita žitarica koja se povezuje sa smanjenjem upala. Ako spadate u osobe koje redovno vežbaju, zobene pahuljice neće vam samo dati potrebnu energiju, već vam može pomoći I da oporavite telo nakon dugog treninga. Možete im dodati i bobičasto voće, poput malina, kako biste uneli ekstra dozu antioksidansa.

Trešnje

Ako bolujete od gihta, trebalo bi da u ishranu uvrstite trešnje. Ova voćka ne samo da ima protivupalna svojstva, već ljudi koji su konzumirali trešnje imali su 37 posto manje šanse da prijave slučaj pogoršanja upale zglobova.

Crvena paprika

Crvena paprika je odličan izvor vitamina C koji je važan u stvaranju kolagena. Kolagen pomaže u izgradnji hrskavice, tetiva i ligamenata. Sve je ovo važno za ublažavanje bolova.  Ako pazite da jedete hranu koja sadrži C vitamin, osiguraćete da hrskavica adekvatno podržava vaše zglobove.

IZVOR: PRVA.RS

Poslednji tekstovi