Ove kozmetičke proizvode nikad ne treba koristiti: Talože se oko kostiju, srca i u grudima, pa tako nastaju razne vrste karcinoma!

4568

Ključ problema jeste to što ljudsko telo nije u stanju da razgradi paraben, već ostaje u telu i uzrokuje nepopravljivu štetu

Kada sledeći put budete kupovali neki kozmetički proizvod za sebe ili svoje dete, obavezno pročitajte njegov sastav!

Ako sadrži parabene, ne kupujte ga jer je mogući izazivač raznih vrsta karcinoma, pokazala su istraživanja.

Parabeni su spoj alkohola i kiseline, i konzervansi koji imaju zadatak da spreče kvarenje raznih preparata onemogućavajući razvoj mikroorganizama, bakterija, gljivica i buđi. Nažalost, oni se često koriste u dekorativnoj kozmetici (karminima, puderima, senkama za oči, rumenilima, maskarama), kremama za lice i telo, proizvodima za samopotamnjivanje, pastama za zube i dečjim kremama, sapunima, gelovima za tuširanje, dezodoransima…

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da prosečna žena na sebe dnevno nanese oko 515 hemikalija ako koristi dezodorans, kremu i ruž, a paraben se nalazi u 90 odsto proizvoda koje svakodnevno koristimo.

Razlozi zbog kojih stručnjaci upozoravaju na parabene leže u činjenici da se ne razgrađuju u ljudskom organizmu, već se talože oko kostiju, srca i u grudima, pa tako nastaju razne vrste karcinoma.

Na primer, posle nanošenja dezodoransa koji u sebi sadrži paraben telo upije 20 do 60 odsto štetnih sastojaka koji mogu aktivirati ćelije raka. Istraživanja su pokazala da se parabeni mogu pronaći čak i u uzorcima tkiva dojke kod žena koje godinama ne koriste dezodorans, zbog čega stručnjaci preporučuju da se koriste proizvodi bez parabena, koji traju kraće, ali su mnogo zdraviji.

Stručnjaci su povezali upotrebu proizvoda sa parabenima sa alergijama, a na nekoliko rasprava postavili su i pitanje da li taloženje parabena u telu može da izazove i teškoće sa začećem i neplodnost!

Kako prepoznati paraben u proizvodu

Kada kupujete bilo koji proizvod, obavezno pročitajte deklaraciju. Parabene ćete prepoznati po nastavku “ben” na kraju imena jedinjenja, od kojih su najčešći metilparaben, propilparaben i butilparaben.

Iako proizvodi bez parabena imaju kraći rok trajanja, na duže staze će vam se to isplatiti – zdravlje nema cenu, a proizvodi od potpuno prirodnih sastojaka su jedini dobar izbor.

Izvor: stil.kurir.rs

PODELI