Ove biljke su optorne na SVE, a učiniće da vaša terasa izgleda kao rajski vrt!

1371

Ove biljke gotovo je nemoguće ubiti, pa su idealne i za one koji nisu baš najveštiji sa cvećem. Za razliku od sobnih biljaka, kojima u unutrašnjem prostoru možete obezbediti prilagođenu negu u obliku kontrolisane temperature, količine vode i sunčeve svetlosti, spoljne biljke u znatno većoj meri su izložene svom okruženju, a njihove potrebe često su zanemarene. To je posebno izražene ako su posađene u duboke i dugačke posude ili zabačene delove dvorišta. Srećom, postoji više sorti koje bez problema mogu mogu da podnesu teže uslove i prežive kada koji put zaboraviti da ih zalijete.

Ako niste baš vešti ove izdržljive sorte je skoro nemoguće ubiti, i kao stvorene su za vas.

Vlašac

Verovali ili ne, vlašac, jestiva trajnica, otporan je u većini područja. U hladnijim klimatskim uslovima možete ih podrezati i preživeće teže vremenske uslove i ponovo izrasti u proleće. U mestima gde je toplo tokom cele godine, to su biljke savršene za ciklus rezanja i rasta; možete ga kontinuirano brati, a on će nastaviti da raste. Ali, prilikom sečenja svakako vodite računa da ne režete više od jedne trećine biljke odjednom, a zauzvrat vlašac će rasti bez problema narednih nekoliko godina, piše Tportal.hr.

Žednjak

Ako volite jednostavnu lepotu sukulenata, ali želite ipak malo više boje, sa žednjakom je nemoguće pogrešiti. Ova trajnica može da podnese skoro sve što joj priroda priredi, od delimične sene do punog sunca i lošeg tla, a može da uspeva i na teškom peskovitom tlu koje većina biljaka mrzi.

Iglica (Geranium)

Još jedna izdržljiva biljka s bujnim zelenim lišćem i cvećem blistavih nijansi. Ova biljka jednako je popularna i kao sobna i kao spoljna biljka, ali treba imati na umu da vrste koje uspevaju unutra možda neće preživeti na otvorenom zbog nemogućnosti kontrole količine svetlosti, senke i fluktuacija u vodi i temperaturi. Ali, jednom kada je posadite spolja na mestu koje joj odgovara, možete skoro i da zaboravite na nju, osim kada želite da uživate u prelepom prizoru. Iglice će biti srećne napolju na mestu koje uključuje vlažno tlo i nekoliko sati sunčeve svetlosti  dnevno.

Začinsko bilje

Prema rečima stručnjaka, začinske biljke koje često koristimo prilikom kuvanja, zasađeno u vrtu zapravo je vrlo izazovno za ubijanje. Ako ste u potrazi za biljkama koje mogu izdržati različite promene, kako promenu vremenskih uslova tako i godišnjih doba, odlučite se za neku od ‘drvenastijih’ sorti. To uključuje žalfiju, ruzmarin i majčinu dušicu, a to su sve biljke koje se orezuju i ponovno rastu same. Naravno, ne treba zaboraviti i na lavandu koja se može poprilično raširiti po vrtu, a druge jestive biljke koje su posebno otporne su menta, halapenjos i kelj,

Agava

Ako ste dovoljno srećni da živite negde gde uspeva agava, naime, ove biljke preferiraju vruća, sušna područja, tada posadite ovu biljku koju je gotovo nemoguće ubiti. Najbolje uspeva na slabom zemljištu i u kamenjarima. Polako, ali sigurno raste, a životni vek joj je oko 25 godina. Može izdržati niske temperature oko nule, a u kontinentalnom području ipak bi je trebalo zaštiti od hladnoće.

izvor: stil.kurir.rs

PODELI