Ove biljke nikako ne unosite u stan jer su otrovne za vaše kućne ljubimce

3253

Psi i mačke su po prirodi radoznale životinje, naročito dok su mladi. Tada svet oko sebe upoznaju njuškanjem i grickanjem svega što vide. Sobne ili baštenske biljke, pa čak i dekorativno suvo cveće, mogu biti savršena „igračka“, zbog koje će dovesti život u opasnost. Naime, samo mali broj vrsta ukrasnog bilja nije štetan za ljubimce.

Nije retkost videti psa ili mačku da jede travu. Mačkama trava pomaže kod izbacivanja dlaka nakupljenih u želucu i predstavlja izvor pojedinih vitamina. Psi, pak, grickanjem zelenila pokušavaju da nadomeste nedostatak vitamina u organizmu. Međutim, ako vaš ljubimac ne izlazi napolje i nije u kontaktu sa travom, velika je mogućnost da će poželeti da se počasti biljkom koja se nalazi u blizini i tako uneti toksine u svoj digestivni trakt.

Pojedine biljke imaju nizak nivo toksina, pa će njihovo konzumiranje izazvati samo blage probavne smetnje. Ali brojnije su one čiji hemijski sastav može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, a u nekim slučajevima i do smrti ljubimca.

Kaladijum, filodendron i difenbahija su najopasnije saksijske biljke za kućne ljubimce. Njihovi listovi sadrže kristalizovane soli oksalne kiseline, koje se zadržavaju na sluzokoži usne duplje i izazivaju otok, bol i svrab. Kod mačaka može doći do naglog pada krvnog pritiska, ali i do napada sličnih epilepsiji. Ništa manje opasni nisu hibiskus i ljiljani. Listovi hibiskusa mogu prouzrokovati ozbiljne stomačne probleme, krvarenje sluzokože organa za varenje i smrt u slučaju težeg trovanja. Sa druge strane, sve vrste ljiljana izazivaju akutno oštećenje bubrega, što se najčešće fatalno završava. Pored navedenih biljaka, opasnost po zdravlje vašeg ljubimca predstavljaju i fikusi, šeflera, bendžamin, dracena, asparagus, božićna zvezda, begonija, anturium, drvo života, juka, ciklama, paprat, kroton, puzavice i kalanhoja.

Osim grickanjem, vaši ljubimci mogu se otrovati i vodom koja se nakuplja u podmetačima saksija, ukoliko koristite prehranu za biljke, čak i kada sama biljka nije otrovna. Stoga, obratite pažnju da podmetači budu dovoljno duboki i odgovarajući, kako vaš ljubimac ne bi imao pristup vodi sa dna. Biljke sa kojima se vaš ljubimac može sresti u dvorištu ili parku, a koje su opasne po njegovo zdravlje, su: oleandar, rododendron, azaleja, imela, božur, kukurek, tisa, kala i svo lukovičasto baštensko cveće. Takođe, ako imate povrtnjak, vodite računa da vaš ljubimac ne dođe u kontakt sa paradajzom, jer zeleni delovi ove biljke sadrže otrovni solanin.

Većina navedenih biljaka ljubimcima iritira usnu duplju, izaziva povraćanje i probleme sa digestivnim traktom. Smrtni slučajevi su veoma retki, ako se blagovremeno reaguje, jer životinja uglavnom unese u organizam veoma malu količinu opasne biljke. Ukoliko primetite ove simptome, otežano disanje, slabost, preosetljivost na dodir, tikove, cvokotanje zubima, osetljivost na buku i svetlost ili bilo koji drugi oblik neuobičajenog ponašanja, odmah odvedite vašeg ljubimca kod veterinara. Ukoliko je došlo do trovanja biljkom, poželjno bi bilo veterinaru navesti naziv biljke ili odneti jedan njen deo, jer će to umnogome pomoći prilikom određivanja terapije. Nikako ne bi trebalo da terate ljubimca da povraća. Mera prve pomoći može biti ispiranje njuške i usta čistom vodom.

Najbolja preventivna mera jeste fizičko razdvajanje ljubimaca i štetnih biljaka koje već imate u kući. Saksije postavite tako da ljubimci nikako ne mogu dohvatiti grane i lišće, a u dvorištu napravite posebne leje. Ukoliko želite da unesete novu zelenu dekoraciju u dom, obratite pažnju koju biljku kupujete kako biste izbegli eventualne zdravstvene probleme kod ljubimca. Takođe, zemlju u saksijama možete pokriti aluminijumskom folijom i tako sprečiti ljubimce da po njoj kopaju ili naprskati biljke gorkim sprejom koji je dostupan u radnjama za kućne ljubimce. Biljke koje nikako ne mogu naškoditi vašim ljubimcima spadaju u grupu lekovitih: bosiljak, majčina dušica, hmelj i valerijana.

I ne zaboravite – vaši ljubimci ne umeju instinktivno da prepoznaju koje biljke su za njih otrovne.

Izvor: tommyvet.co.rs

PODELI