NaslovnaBiljeLekovito biljeOve biljke će vam pomoći ukoliko hoćete da ostavite cigarete!

Ove biljke će vam pomoći ukoliko hoćete da ostavite cigarete!

Fitoterapija, odnosno korišćenje biljaka u terapeutske svrhe, može da pomogne onima kojima je potrebna podrška u ovoj teškoj fazi pokušaja odvikavanja od nikotina.

Često, naime, odvikavanje od cigareta nije samo problem stvarne fizičke zavisnosti nego i navike koja je postala sastavni deo života i bez koje se na psihičkom nivou više ne može.

Dakle, neke biljke mogu da pomognu telu, druge umesto toga deluju na mentalnom nivou, podržavajući nervni sistem protiv lošeg osećanja, stresa i nervoze koje takva velika i drastična promena sa sobom nosi.

  1. Kantarion

Jedna od najpoznatijih biljaka koja pomaže u pozitivnom mentalnom stavu, a takođe se bori protiv depresije je kantarion.

Dobro raspoloženje može da bude bitno, naročito tokom ranih faza prestanka pušenja.

Ipak, pripazite na moguće kontraindikacije kantariona, koje nikako ne treba potcenjivati.

  1. Koren rena

Jedna od najpopularnijih biljaka na svetu za podizanje energije i pomoć telu da se nosi sa stresom.

Ren pomaže u ublažavanju umora i nervoze povezane s prestankom pušenja.

To je adaptogena biljka koja može da pomogne telu, sada bez nikotina, da uspostavi novu ravnotežu.

  1. Lobelija

Biljka posebno pogodna za one koji pokušavaju da prestanu da puše je lobelija koja se čak čini kao zamena za nikotin, jer proizvodi vrlo sličnu materiju.

Međutim, to je prirodni lek koji može da ima kontraindikacija, posebno za one koji koriste droge, stoga je uvek bolje pitati svog lekara za savet pre nego što ga uzmete.

  1. Sladić

Naročito u obliku štapića, sladić možete da držite pri ruci i koristite ga umesto cigarete.

U tom smislu pomaže više nego bilo šta drugo da zadovolji potrebu za držanjem nečega u ruci i ustima, ili oponaša gest pušenja a istovremeno uživate ​​u nečem dobrom.

  1. Đumbir

Đumbir pomaže u ublažavanju želje za pušenjem i, baš kao i sladić, ostavlja prijatan osećaj na nepcu zbog svog snažnog ukusa koji pomaže da odvrati pažnju od želje za cigaretom.

  1. Nana

Nana blagotvorno deluje na sistem za varenje i pomaže u ublažavanju osećaja mučnine koji je ponekad povezan s prestankom pušenja.

Korisna je i kod glavobolja, nervoze i napetosti. Dobar ukus takođe pomaže ako patite od lošeg zadaha.

Izvor: NoviList.hr

Poslednji tekstovi