Ova vakcina protiv raka je besplatna u Srbiji: Evo ko treba da je primi i kada

618

Vakcina protiv HPV, koji je uzročnik više tipova raka, uvedena je kao preporučena u naše protokole 2018. godine, a od prošle godine besplatna je za dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina, kaže dr Branko Vujković Jedina prava preventivna mera protiv Humanog Papiloma Virusa (HPV) koji je uzročnik raka grlića materice, materice, vagine, vulve, penisa i anusa je imunizacija vakcinom “GARDASIL 9”, naglašava za RT Blakan direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Branko Vujković.

“HPV je uzročnik tihe pandemije karcinoma grlića materice, ali i čest uzročnik drugih malignih bolesti i kod muškaraca i kod žena. Primanjem vakcine ‘GARDASIL 9’, koja je u ovom momentu najbolja zaštita na svetu protiv ovih opakih bolesti, spasavamo život naših najmilijih, i garantujemo im zdraviju budućnost”, ističe Vujković

Naša zemlja se, nažalost, nalazi na neslavnom petom mestu u Evropi po broju žena obolelih od raka grlića materice, čiji je uzročnik u više od 90 odsto slučajeva HPV. U ovo vreme prošle godine, Zavod za javno zdravlje Šabac počeo je dva važna posla – vakcinaciju protiv HPV-a, i nešto kasnije PCR dijagnostiku i tipizaciju 15 sojeva ovog virusa. Naime, u molekularnoj laboratoriji zavoda radi se detekcija virusa i genotipizacija visokorizičnih sojeva koji su uzročnici raka.

“Do sada smo aplikovali blizu 3.000 doza HPV vakcina, kompletno je vakcinisano oko 4 odsto ciljne populacije devojčica i dečaka od 9 do 19 godina u Mačvanskom okrugu, potpuno besplatno – o trošku RFZO”, kaže dr Vujković, dodajući: “Ovo je tek početak, a brojke moraju biti mnogo bolje da bismo prekinuli zarazu, i sprečili nastanak maligne bolesti. Svetska zdarvstvena organizacija je posatvila cilj da se do 2030. godine ovaj kancer globalno pobedi.”

Vakcina protiv HPV uvedena je kao preporučena u naše protokole 2018. godine, a od prošle godine besplatna je za dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina. “Naravno, što se ranije vakciniše, imunološki odgovor je bolji i zaštita je veća”, ukazuje Vujković. Ove godine, na svečanosti povodom druge godine drugog veka zavoda, biće dodeljena posebna Povelja “Čuvar zdravlja” dirktorki RFZO prof. dr Sanji Radojević Škodrić, kaže sagovornik “RT”, i to za uvođenje HPV vakcinacije i ukupan doprinos razvoju javnog zdravstva.

Izvor:alo.rs

PODELI