Ova biljka je u Rusiji dobila spomenik, spasila je milione života, a raste i u Srbiji (recepti)

1128

Ova biljka je dobila u Rusiji, čak, dva spomenika zbog svojih izuzetnih lekovitih svojstava. Sremuš je tokom istorije spasao milione ljudskih života od opasnih bolesti među kojima su kuga, tifus i kolera.

U Rusiji sremuš ima i drugi naziv – medveđi luk. Rusi su od davnina primetili da je ova biljka prava “hitna pomoć” za divlje životinje. U proleće, čim se probude, medvedi odmah krenu u potragu za sremušem koji im pomaže da ojačaju organizam i vrate snagu nakon dugog zimskog sna.

LJudi su postali svesni isceljujućeg potencijala medveđeg luka još u kameno doba, a u Egiptu su ga smatrali čudesnim lekom protiv malaksalosti i davali su ga hraniteljima piramida. U Rimu je korišćen kao lek protiv impotencije.

U Srednjem veku je bio gotovo jedini spas protiv opasnih zaraznih bolesti – kuge, tifusa, kolere i tuberkoloze. Zahvaljujući svojim baktericidnim svojstvima sremuš je spasao mnoge živote pa je u Rusiji dobio dva spomenika. Jedan spomenik se nalazi na Dalekom istoku u gradu Petropavlovs na Kamčatki, a drugi u Kemerovskoj oblasti, u gradiću Miski.

Stanovnici Čečenije, koji vekovima koriste medveđi luk kao lek i dodatak jelima, zalažu se za priznanje sremuša za simbol ovog regiona.

Ali, sve ima svoju drugu stranu: medveđi luk su u Rusiji tokom dugog vremena sakupljali u ogromnim količinama i zato se on na kraju našao u crvenoj knjizi zaštićenih biljnih vrsta. Zato mnogi Rusi sada slede primer drevnih Egipćana i rasađuju sremuš u svojim baštama.

RECEPTI

Protiv gingivita

Prelijte čašom mleka 300 grama isitnjenog sremuša i ostavite 12 časova na hladnom mestu. Ispirajte usta nekoliko puta dnevno.

Protiv pigmentacije

Pomešajte 100 grama usitnjene lukovice sremuša sa čašom kiselog mleka. Posle 15 minuta namažite kožu, isperite mlakom vodom sa dve kapi limuna.

Protiv hoesterola

Supenu kašiku isitnjenog sremuša prelijte sa pola litre ključale vode. Pola sata neka odstoji. Pola čaše pre doručka.

Za jačanje imuniteta

Pomešajte 300 grama sremuša, 50 grama kantariona, 100 grama kamilice i 10 grama pelina. Kašiku smeše prelijte čašom ključale vode. Neka odstoji pola sata. Uzimajte dve supene kašike tri puta dnevno, pre jela.

Protiv prehlade

Pomešajte 300 grama listova sremuša i 100 grama listova maline. Prelijte sa 200 ml votke i ostavite dve nedelje na tamnom mestu. Uzimajte supenu kašiku pola sata pre jela.

IZVOR: magazin.novosti.rs

PODELI