NaslovnaNekategorizovanoOtrov iz žaoke ose ubija ćelije raka?

Otrov iz žaoke ose ubija ćelije raka?

Brazilska osa je endemska vrsta koja se može pronaći uglavnom na jugoistoku Brazila. Otrov koji ona sadrži sadrži nazvan je MP1, mogao bi da bude korišćen za pravljenje terapija kojima se leči rak, veruju naučnici.

Naime, istraživanja koja su nedavno sprovedena pokazala su da otrov koji se nalazi u žaoki pomenutog insekta ubija ćelije raka, pritom ne oštećujući zdrave ćelije u organizmu.

Dosadašnja ispitivanja su pokazala da otrov koji brazilska osa ima u žaoki, prilikom dodira sa ćelijom obolelom od raka izlazi na njenu površinu, stvarajuću rupe, kroz koje potom mogu da prodru molekuli koji omogućavaju ćeliji da funkcioniše i da normalno funkcioniše.

Naučnici veruju da će ovo otkriće pomoći da se lakše odredi terapija prilikom lečenja raka, prilikom koje se koristi kombinacija različih lekova i tokom koje se ubijaju različite ćelije raka u isto vreme.

Međutim, smatraju da u ovom slučaju treba biti veoma obazriv jer su istraživanja još u ranoj fazi i da detaljno treba ispitati kakav uticaj ovaj otrov može imati na ljudski organizam.

ordinacija.tv   Foto:pixabay

Poslednji tekstovi