NaslovnaLekariSaveti lekaraOslobodite se hrkanja

Oslobodite se hrkanja

Rešite se suvišnih kilograma! Prekomerna težina je čest uzročnik hrkanja. Labava tkiva u grlu jače vibriraju tokom disanja, a veći obim sužava disajne puteve. Kad ležite na leđima, jezik upada u grlo i otežava protok vazduha kroz dušnik. Najbolje bi bilo ako biste mogli da spavate na boku. Nosite trakice. Lepljive trakice koje se stavljaju na nos proširuju disajne puteve i olakšavaju disanje. Ako patite od začepljenosti ili alergija, protok vazduha je smanjen, pa je disanje kroz nos otežano. Zatražite od lekara sprej za pročišćavanje nosa jer disanje na usta podstiče hrkanje, a ozbiljniji poremećaji mogu da zahtevaju i operacije. Ograničite unos alkohola. Izbegavajte alkohol najmanje četiri sata pre spavanja, a ukoliko vam lekar prepiše sedative ili tablete za spavanje, upozorite ga da hrčete. Naime, sedativi usporavaju nervni sistem, sto za posledicu ima preteranu opuštenost mišića. To posebno važi za osobe koje pate od apneje tj. od privremenog prestanka disanja u snu.

Hrkanje treba lečiti. Lekar će pre svega preporučiti promenu načina života. Ako ne uspete da prekinete hrkanje prirodnim metodama, možete se podvrgnuti nizu zahvata. Oralne aplikacije koje otvaraju disajne puteve u snu kao i tradicionalne ili laserske operacije koje uklanjaju suvišna tkiva najčešći su medicinski zahvati kod hrkanja.
Zbog hrkanja svi pate. Možda niste svesni da hrčete, ali nema sumnje da ukućani jesu. Osim što upućuje na apneju, nazalnu obstrukciju i gojaznost, vaš partner krivi hrkanje za bezbroj neprospavanih noći.

 

Zdravstveni centar
Novi Pazar

Poslednji tekstovi