Zanemarivanje obaveza

943

Odlaganje ovakvih stvari često je uzrok neuspesima, i ne ostvarivanju životnih ciljeva i sputavanju sebe u težnjama i to taman na onom mestu kada bi mogli uživati u plodovima svog napora. Veliki je procenat ljudi koje ovu situaciju proživljavaju veoma često, a ne mali broj onih koji to rade svakodnevno.

Nelagodnost zamenjena nelagodnošću
Mi smo rešili da neki deo tog posla koji treba da završimo je dosadan, težak, neprijatan a bežeći od njega on ne nestaje. Kako vreme prolazi nelagodnost menja svoj oblik, rokovi se skraćuju okolina „navija“ na sve to doprinosi sve težem i bespomoćnijem osećaju. Strah od neuspeha raste, sram i gubitak samopouzdanja se uvećavaju, a mi se sve više lažemo pogrešnim uverenjima da „bolje funkcionišemo pod stresom“ pa će kampanjski oblik rešenja biti izlaz iz ne tako retko, bezizlazne situacije.

Budite svesni – izbor je vaš
Promišljanjem na temu obaveza lako ćemo doći do zaključka da ono što dobijate ako zadatak uspešno obavite neprocenjivo. Samopoštovanje, samopouzdanje, iskrene radosti pa čak možda i opipljiva nagrada, na vagi ličnih dobiti svesno ste pred izborom koji vam tačno govori šta je bolje za vas. Malo muke sad za mnogo radosti kasnije. Ono što je važno je da budete svesni da izbor pravite upravo vi.

Idejom da je sve u vašim rukama vladajte, isključite telefone, društvene mreže, sve druge ometajuće faktore koji će zasigurno biti tu i kada vaša misija ka zdravijim navikama ka uspešnim pohodima od nekoliko sati prestane. Setite se samo osećaja kada znate da ste vaš najvažniji posao obavili uspešno ili se setite koliko je loš osećaj kada niste. I da biste pobedili trenutak počnite, kasnije će biti sve mnogo lakše. Kada obavite ovaj prvi i verovatno najteži korak bićete svesni da posao i nije baš toliko težak, a i ako jeste počeli ste… glupo je da odustajete.
Kada posao završite, ili zaista budete zadovoljni pređenom etapom, nagradite se nečim što vas zaista raduje i što vam vraća energiju. I nemojte da varate nagradite se tek kad zaslužite.

Moja Ordinacija
Žana Panovna

PODELI