Oboleli od reumatoidnog artritisa pod velikim su rizikom od ovih bolesti!

1694

Reumatoidni artritis (RA) je autoimuna bolest koja može uticati na zglobove, mišiće, kožu, oči, pluća, srce i druge organe. Najčešće se manifestuje bolom i upalom u zglobovima, ali i deformacijom i gubitkom njihove funkcije.

Reč je o hroničnoj bolesti koja narušava kvalitet  života i povećava rizik od drugih zdravstvenih problema. Tako oboleli od reumatoidnog artritisa, pokazuju istraživanja, imaju čak 21% veći rizik od srčanih i kardiovaskularnih problema.

Veza

Nova studija pokazuje da osobe s reumatoidnim artritisom imaju veći rizik od bolesti srca i krvnih sudova u odnosu na opštu populaciju i to čak za 21%.

Uz to, rizik je veći kod osoba koje imaju aktivno zapajenje u zglobovima. Između ostalog, reumatoidni artritis može izazvati koronarnu arterijsku bolest, srčanu insuficijenciju, perikadrditis i miokarditis.

Dr Joan Marie Bathon, profesor na Columbia University College of Physicians and Surgeons i glavni autor ove studije tvrdi da osobe koje pate od reumatoidnog artritisa imaju mnogo veći rizik od srčanih oboljenja jer ova bolest izaziva zapaljenski proces u organizmu koji je zapravo glavni faktor rizika za kardiovaskularna oboljenja.

Ukoliko osoba koja ima reumatoidni artritis uz to ima  metabolički sindrom, rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti se udvostručuje. Upala koja je karakteristična za reumatoidni artritis može uzrokovati oštećenje krvnih sudova, što dovodi do arteroskleroze i formiranja masnih naslaga na zidovima krvnih sudova, a sve to povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Pušenje povećava rizik

Ne treba izostaviti još jedan važan faktor rizika – pušenje. Pušenje izaziva sužavanje krvnih sudova i agresivno uništavanje zglobova. Pored toga povećava se i nivo slobodnih radikala koji dodatno doprinose oštećenju svih ćelija u organizmu.

Čak 50% je veća verovatnoća da ljudi koji puše, a imaju reumatoidni artritis, dožive kardiovaskularne probleme u odnosu na nepušače kojima je dijagostifikovana ova autoimuna bolest.

Zbog toga što spadaju u rizičniju grupu, pacijenti sa reumatoidnim artritisom treba više pažnje da posvete prepoznavanju simptoma koji ukazuju na kardiovaskularne bolesti poput lupanja srca, kratkog daha, umora, bola u grudima ili u gornjem delu leđa i vratu, otečene vene, loše varenje, gorušicu, mučninu i povraćanje. Sve ovo je alarm da je neophodno obratiti se lekaru.

Reumatoidni artritis treba lečiti!

Lekari tvrde da agresivni pristup lečenju reumatoidnog artritisa daje odlične rezultate, smanjuje bol i otok u zglobovima, pa se samim tim smanjuje rizik za eventualne srčane i moždane udare. Dakle, lečenje reumatoidnog artritisa može poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od srčanih i kardiovaskularnih bolesti.

Terapiju ordinira lekar u skladu sa stanjem bolesti a u skladu sa važećim preporukama lečenja.

Pravilna ishrana i vežbanje

Osobe sa reumatoidnim artritisom moraju više pažnje posvetiti zdravim životnim stilovima. Pravilna Ishrana,  redovno vežbanje, prestanak pušenja, praćenje nivoa šećera u krvi i kontrola krvnog pritiska i holesterola samo su neke mere koje moraju postati rutina kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom.

Za početak, u svakodnevnu ishranu je neophodno uvesti namirnice bogate vlaknima, poput voća, povrća i celih zrna žitarica. Važno je unositi i hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, a najviše je ima u lososu i morskim plodovima. Generalno, mediteranski način ishrane utiče na smanjenje zapaljenja u organizmu.

Vežbanje je takođe važno za zdravlje srca i zglobova. Osobe sa reumatoidnim artritisom se mogu suočiti s izazovima prilikom odabira vrste vežbi, ali postoje mnogobrojne aktivnosti koje su bezbedne i delotvorne. Hodanje, plivanje i vožnja bicikla su dobre opcije.

Bez stresa

Iako su nam životi prepuni stresnih situacija na koje ne možemo uticati, važno je naučiti kako kontrolisati stres. Stres je okidač za mnoge bolesti, pa i reumatoidni artritis. Zato je poželjno pronaći odgovarajuće tehnike opuštanja kroz upražnjavanje joge, meditacije, tehnike dubokog disanja ili pak lagane šetnje uz opuštajuću muziku.

I zdrav san je veoma važan za revitalizaciju tela. Osobe sa reumatoidnim artritisom često imaju problem sa snom zbog bolova i nelagodnosti u zglobovima. Mali jastučići mogu mnogo pomoći kao potpora bolnim zglobovima.

Važno je ne odlagati posetu lekaru kada se osete prvi bolovi ili nelagodnost u zglobovima. Pravovremena dijagnostika i početak lečenja smanjiće mogućnost razvoja kako osnovne bolesti tako i njenih komplikacija i pridruženih bolesti.

Izvor: pharmamedica.rs

PODELI