Novi soj korone „Kraken“ je stigao – Ovo je pet ključnih stvari koje svi moraju da znaju

871

“Kraken”, novi zarazniji podsoj omikrona, najopasnije varijante virusa korona registrovan je u našem komšiluku. Naime, u susednoj Rumuniji potvrđena su dva slučaja ove zaraze, a da stvar bude gora, zaraženo je jedno dete. Iako smo navikli da, sada već godinama, svakodnevno slušamo o novim slučajevima zaraze ovoga puta situacija je znatno alarmantnija – u pitanju je najprenosiviji i najzarazniji soj koji su naučnici ikada otkrili.

Naime, nacionalni Institut za zarazne bolesti „Matei Bals“ u Bukureštu potvrdio je da su „Krakenom“ zaraženi dete i njegova majka, a na sreću oboje za sada imaju blage simptome.

Međutim, iz instituta upozoravaju da nema mesta za opuštanje, budući da se radi o mutaciji koja bi mogla da bude izuzetno otporna na postojeće vakcine protiv virusa korona.

Šta je nova varijanta?

Na ovo upozorava i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) koja je je saopštila da je XBB.1.5, kako se ovaj novi soj označava, „najprenosivija podvarijanta koja je do sada otkrivena“.

Takođe, „Kraken“ izbegava i postojeća antitela u organizmu, koja su stečena usled prethodnih zaražavanja virusom korona.

Smatra se i da je XBB. 1.5 za 96 odsto zarazniji od omikrona – varijante virusa koja je tokom prošle godine paralisala svet.

To bi mogla da učini i ova varijanta, budući da trenutno ne postoji vakcina niti lek koji bi direktno sprečavao zaražavanje ovim sojem, što znači da „pred sobom ima dovoljno vremena“ da dodatno mutira.

Jer, kako se virus umnožava, njegovi geni prolaze kroz nasumične genetske mutacije i tokom vremena se javljaju promene u površinskim proteinima ili antigenima virusa i proizvode varijante.

Šta su simptomi?

U vreme sezonskog gripa i ostalih virusa, mnogi se pitanju kako da znaju da su zaraženi baš „Krakenom“. To u prvim danima infekcije gotovo da nije moguće.

Naime, rani simptomi su gotovo identični kao kod omikrona. Kod zaraženih pacijenata se javlja kijavica, malaksalost, glavobolja, povećan sekret, bol u kostima…

Dakle, stanje u prvim danima je nalik na ono kada se zarazimo gripom ili prehladimo. Međutim, situacija da u narednim danima počinje da se ubrzano komplikuje i gotovo svim zaraženima na kraju bude neophodna hospitalizacija.

Gde je sve registrovan?

Takođe, kako je reč o lako prenosivom virusu, gotovo svaki kontakt sa zaraženim bude inficiran. O tome kolike se brzo širi najbolje govori podatak da je za samo par nedelja registrovan u više od 29 država.

Tokom poslednjih dana registrovan je u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Rumuniji, Južnoj Africi, Novom Zelandu, Australiji, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Kini, Pakistanu i Indoneziji, Holandiji, Irskoj, Singapuru i Indiji.

Najkritičnije je u SAD, u kojim ovaj soj čini čak 40 odsto ukupnog broja zaraženih.

U Britaniji je zdravstvenim radnicima rečeno da moraju da nose masku, da rade od kuće kad mogu i da drže socijalnu distancu, što ostavlja Britanski zdravstveni sistem u „riziku od kolapsa“.

Takođe, vodeći nemački zdravstveni zvaničnici izrazili su danas zabrinutost zbog novog soja. Ministar zdravlja te zemlje Karl Loterbah rekao je da se „nada da će zemlja pregurati zimu, pre nego što se taj soj proširi među ljudima“.

Kako je dobio ime?

Inače, imenu novog soja „kumovao je“ evolucioni biolog profesor T. Rajan Gregori. „Kraken“ je zapravo morsko čudovište iz skandinavskih zemalja. Veruje se da ima mnogo pipaka koje je svoje mesto u legendi zaslužilo uništavanjem čitavih brodova i odvlačenjem mornara u smrt. XBB.1.5 je podvarijanta Omikrona, zbog čega nema sopstveno grčko pismo.

Kada se radi o poznavo XBB. 1.5, ona je nastala kroz Pango metod imenovanja (Pango je skraćenica za filogenetsku dodelu imenovane globalne epidemije) i X označava da je to rekombinantna varijanta. Ovo je hibrid dve varijante koji se formira kada obe zaraze jednu osobu u isto vreme, i ponovo se kombinuju da bi napravili nešto novo.

Kako je nastao?

Iako je imenovan u skorijem periodu, prema podacima SZO ova mutirana podvarijanta nastala je u periodu između novembra i decembra 2022. godine u državi Njujork ili oko nje.

U javnosti su pojavile informacije da je nastao i pre toga. Naime, epidemiolog dr Erik Fajgl-Ding optužio je američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da nije ranije upozorio Amerikance na novu podvarijantu i sakrio podatke o cirkulaciji podvarijante.

Izvor: nova.rs, foto: envato.com

PODELI