NaslovnaNekategorizovanoNaučnici su došli do zaključaka: Molitva isceljuje

Naučnici su došli do zaključaka: Molitva isceljuje

Lekovita moć molitve poznata je odvajkada. Svi znamo za osećaj mira i spokoja posle posete crkvi ili paljenja sveća za zdravlje naših najmilijih. Nedavno su se i naučnici pozabavili ovim fenomenom, a rezultati do kojih se došlo verovatno će naterati na razmišljanje i najokorelije ateiste.

Istim pitanjem, sa različitih aspekata, bavili su se i na Istoku i na Zapadu, a zaključak je isti: molitva isceljuje.

Naučnici Kliničkog istraživačkog instituta Djuk u Severnoj Karolini pozvali su nekoliko monaha, sestara i sveštenika različitih verskih zajednica da se pomole za 700 pacijenata koji su patili od različitih bolesti. Nekoliko dana lekari su beležili stanje bolesnika, i kada je eksperiment završen, beleške su predali stručnjacima. Profesor Mičel Krušof saopštio je sledeći rezultat: kod 500 pacijenata, zahvaljujući molitvama, tempo ozdravljenja ubrzao se za 93 odsto.

– Ne znam pravi razlog tome. Mogu da pretpostavim da na rad srca blagotvorno deluje koncentracija na božanske reči, kako sveštenika, tako i samih bolesnika. Zna se da je čovek za koga se moli ili koji se sam moli u potpunosti usredsređen na opštenje sa Svevišnjim što, verovatno, dovodi do normalizacije mnogih procesa u organizmu, koje tek treba da proučimo – objašnjava Krušof.

Snaga

Rusi su otišli još dalje: dokazano je da molitva ubija štetne bakterije, ne samo u ljudskom telu, već i u vodi.

– Proverila sam dejstvo Očenaša i pravoslavnog krsta na patogene bakterije. Za istraživanje su uzeti uzorci vode iz bunara, reka i jezera u kojima je bila prisutna ešerihija koli i zlatna stafilokoka. I pokazalo se da se, ako se nad vodom očita Očenaš i prekrsti krstom, količina štetnih bakterija smanjuje skoro sto puta – tvrdi Angelina Malahovskaja, inženjer elektrofizike iz Sankt Peterburga.

Um

Za drugi dokaz snage molitve zaslužan je šef Laboratorije neuro i psihofiziologije Instituta za psihoneurologiju “V. M. Behterev” u Sankt Peterburgu, profesor Valerij Slezin.

– Mnogim psihijatrima i neurolozima poznat je, sa racionalne tačke gledišta, teško objašnjiv fenomen da se posle molitve olakšava duševno rastrojstvo, a bolesnici koji se smatraju neizlečivima, ponekad ozdravljuju – podseća Slezin.

Depresija

– Moje kolege odavno su eksperimentalnim putem ustanovile da izgovaranje molitvi pomaže ljudima koji boluju od povišenog krvnog pritiska i dijabetesa: za nekoliko minuta snižava se nivo holesterola u krvi i normalizuju procesi razmene – smatra doktor medicine Igor Bragin. – Molitva je naročito korisna i za one koji upadaju u duboku depresiju i boluju od manijakalno-depresivne psihoze. Što je bolest teža, to se čovek češće obraća za pomoć Bogu.

Frekvencije

Za budno stanje odraslog čoveka uobičajene frekvencije moždanih impulsa su u opsegu od 9 do 10 herca, što spada u domen alfa i beta talasa. Međutim, kada su ispitanici utonuli u molitvu, desilo se usporavanje frekvencija na svega tri herca! Ove frekvencije nazivaju se “delta talasima” i kod odraslih ljudi javljaju se samo u stanju najdubljeg sna bez snova. U budnom stanju karakteristični su isključivo za bebe. Zanimljivo je da izvesne frekvencije u delta opsegu “okidaju” lučenje hormona rasta, koji je posebno značajan za regeneraciju organizma i proces izlečenja.

POBEDITI STRAH

Psihoterapeut Georgij Pagodin smatra da sve bolesti potiču – od straha:

– Poznati francuski istraživač Alen Bombar dokazao je da brodolomci ne umiru zato što nemaju vode i hrane, već – od straha. Bombar je skoro dva meseca putovao okeanom splavom, bez vode i hrane i preživeo, zahvaljujući tome što je savladao strah. Iz istog razloga, među ljudima obolelih od raka u neizlečivom stadijumu – vernici žive pet godina duže od ateista. Oni molitvom eliminišu strahove, osećaju da je svet smrtan, privremen, shvataju istinske vrednosti, smiruju se i, samim tim, povišavaju svoj imunitet.

Izvor: novosti.rs

Poslednji tekstovi