Narodni recepti za prirodno IZBELJIVANJE ZUBA i uklanjanje kamenca

3276

Zubni kamenac odnosno stvaranje žućkastih naslaga na zubima može se uklanjati ultrazvučnim tretmanima kod stomatologa, ali i tradicionalnim lekovima iz prirodne. Ovi lekovi direktno trajnije utiču na činioce koji doprinose stvaranju zubnog kamenca.

Među njima je i sastav pljuvačke, pa se kod osoba čija pljuvačka sadrži visoke koncentracije kalcijuma, fosfora i drugih minerala intenzivnije stvara zubni kamenac. Ukoliko ako pljuvačka postane kisela nastaje i povećano taloženje mineralnih soli. Činioci su i oralna higijena i stanja gde je otežano fiziološko samočišćenje, tačnije malponirani zubi, neadekvatne plombe i slični uzroci.

Smesa sa kokosovim uljem

Kokosovo ulje je izuzetno zdravo i danas veoma popularno. Osim za negu kože i kose, dobro je i za vaše zube. Deluje tako što uništava bakterije i čini zube otpornijim i zdravijim. Jednu kašiku kokosovog ulja unesite u usta i držati ga što duže, poželjno oko 20 minuta. Nakon toga, ulje obavezno ispljunite. Nikako ga nemojte gutati, jer se u njemu sada nalaze sve loše bakterije iz plaka i kamenca.

Smesa sa jabukovim sirćetom

Pripremite jabukovo sirće pa sipajte nekoliko kapi u usta. Grgoljite i trljajte zube četkicom, pa nakon nekoliko minuta ispljunite. Temeljno isperite usnu duplju vodom kako se ne bi oštetila zubna gleđ. Postupak ponavljati nekoliko puta mesečno.

Smesa sa suncokretom i lipom

U jednoj posudi pomešajte po 4 kašilice semenki suncokreta i lipovog cveta. Prelijte sa litar hladne vode i kuvajte na laganoj vatri pola sata. Perite zube sa ovom mešavinom nakon svakog jela.

Smesa sa gorkim pelinom

Uzmite tri kašike lišća gorkog pelina pa prelijte sa četiri decilitra provrelog vina. Ostaviti da se ohladi i odstoji poklopljeno dva sata. Zatim procediti i prati zube tom tečnošću nekoliko puta na dan. Tako ćete imati lepe i zdrave zube bez kamenca.

Smesa sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona može pomoći da otklonite zubni kamenac. Stavite malo sode bikarbone na navlaženu zubnu četkicu i njome očistite kamenac. U kašičicu sode bikarbone možete dodati i malo soli pa sa tom kombinacijom iščetkati zube.

izvor: magazin.novosti.rs

PODELI