Narodni lekovi za ispucale usne i groznicu na njima

4662

Lepota usana u mnogome zavisi od njihovog izraza. Na primer, jaku stisnute usne stare lice i daju mu strogost. Spušteni uglovi usta čine lice zabrinutim i nezadovoljnim, govori o zatvorenom karakteru. Grimase kvare čak i najlepše usne. Zbog toga, ako želite da izgledate dobro, nikada jako ne stiskajte usne tako da bi one bile mekane, nežne, lagano sastavljene, sa prirodnim uglovima.

Ispucale usne treba dobro mazati 3-4 puta na dan svežim maslacem ili topljenim lojem domaće kokoške.

Vrlo lepo omekšavajuće dejstvo na presušene usne ima maska napravljena od jedne kašikice sitnog sira pomešanog sa 1 kašikicom soka od šargarepe.

Samleti u prah 5 g osušenog korena srčenjaka i skuvati u 200 g maslaca. Koristi se za ispucale usne.

Noću se usne mogu mazati medom, sokom od krastavca ili šargarepe.

Sveže narendana kaša od jabuka pomešana sa maslacem pomaže da se izleče ogrebotine i pukotine na usnama i bradavicama.

Ako je koža usana počela da se peruta i njoj se pojavile crvene mrlje, preporučuje se da se usne protrljaju čajem od lanenog semena (2 kašike semena preliti čašom vode i kuvati dok se ne dobije kaša).

Uzeti latice sa jednog cveta ruže, izgnječiti i pomešati sa 1 kašikom svinjske masti. Krema se upotrebljava za omekšavanje ispucale i isušene kože usana i ruku.

Ako su usne često suve, prestanite na vreme da koristite ruž u boji i koristite preko dana ruž bez boje ili neku masnu kremu, a uveče ih mažite cinkovom mašću, koja je pomešana sa isto tolikom količinom masti od nevena.

Groznica na usnama

Groznica na usnama se leči tako što se na usne prisloni krpa koja je bila smočena u vreloj vodi (tako se isto leči i groznica u ustima – ispiraju se usta veoma vrućom vodom).

Mast od kantariona. Uzeti 1 deo cvetova kantariona, staviti u 2 dela nekog biljnog ulja (suncokretovog, lanenog, maslinovog, breskvinog), ostaviti da stoji, procediti, izgnječiti. Dobijeno ulje se primenjuje i za lečenje opekotina.

Kod prvih simptoma groznice na usnama, uzeti štapićem sa vatom malo smole iz uha 8cerumen), i detaljno utrljati na bolono mesto. Posle 2-3 tretmana bolest će proći.

Izvor: ordinacija.tv; herbalia.org

PODELI