Napitak od divlje orhideje za ublažavanje stomačnih tegoba

540

Kaćun – divlja orhideja (Orchis morio ) je zeljasta biljka mediteranskog porekla. Narodni nazivi su i gorov cvet, kukavica, kukavičje suze, drenovac, salep, … Kada kaćun procveta u maju sakupljaju se lukovice, suše i melju u prah kako bi se upotrebile za spravljanje napitka koji se zove salep.

Salep je pesijska reč koja se prevodi kao sluzav. Ovaj napitak se već od davnina priprema u zemljama orijenta. Ovaj napitak se prvenstveno koristi kao lek za ublažavanje stomačnih tegoba, jer oblaže unutrašnje organe. Koristi se i za jačanje organizama kod male dece. Biljka kaćun služi i za pripremanje čaja ili tonika za smirenje nerava. Na Orijentu se ova biljka zbog izgleda lukovice smatra afrodizijakom, što je i naučno potvrđeno. Osim tradicionalnog napitka, prah salepa se upotrebljava u pripremi pudinga, sladoleda i drugih poslastica. Prah salepa se može nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

Priprema salepa:

Sastojci:

– 1 kašika salep praha

– 1 šolja mleka

– 2 kašičice šećera

– malo cimeta ( može se upotrebiti đumbir)

– malo iseckanih oraha, badema ili pistaća.

Priprema:

Kuvati salep i šečer u mleku. Tokom kuvanja mešati napitak jer mešanjem napitak postaje gušći. Kada napitak dobije željenu gustinu sipati ga u šolju i dodati cimet, djumbir, orahe, bademe ili pistaće.

Izvor: zivetisabiljkama.net

PODELI