Namirnice koje čiste i štite krvne sudove

6938

Nezdrava savremena ishrana loše utiče na krvne sudove, često dovodeći do suženja i zapušenja arterija (ateroskleroza). Ali, dobrom ishranom isto tako možemo da u velikoj meri zaštitimo svoje krvne sudove i obnovimo njihovu prohodnost.

Brusnice
Brusnice su voćka izuzetno bogata antioksidansima, koja doprinosi smanjenju nivoa “lošeg” holesterola, pa tako štiti krvne sudove. Ona takođe ometa ili sprečava formiranje naslga na zidovima arterija. Brusnica spada u biljke koje imaju najviše antioksidanasa.

Pomorandže/sok od pomorandže
Svakodnevna konzumacija pomorandži ili soka od pomorandže (bez dodatnog šećera) može da doprinese normalizaciji krvnog pritiska i smanji upalu arterija. Ovaj sok sadrži mnogo antioksidanasa i vitamina C, koji pomažu da arterije ostani čiste time što sprečavaju oksidativna oštećenja u krvotoku.

Paradajz
Karotinoid likopen je antioksidans koji daje paradajzu crvenu boju, a niz istraživanja je utvrdio da ishrana bogata likopenom može da značajno smanji oksidaciju “lošeg” holesterola koja vodi aterosklerozi.

Čia seme
Čia seme je sjajan izvor energije i pomaže regulaciji tečnosti u organizmu (sprečava dehidraciju). Bogato je vlaknima i alfa-linolenskom kiselinom koja doprinosi regulaciji krvnog pritiska, snižava trigliceride i smanjuje “loš” holesterol.

Kivi
Kivi je izuzetno bogat flavonoidima koji čiste krvne sudove i smanjuju upalu. On je takođe pun biljnih vlakana koja smanjuju holesterol i rizik od srčanih oboljenja.

Batat
Batat sadrži vlakna koja snižavaju holesterol, kalijum, beta-karotin, folat i vitamin C. Doprinosi sniženju krvnog pritiska i čisti arterije.

Kelj
Velika količina vitamina K koji kelj sadrži štiti arterije od štetnih efekata kalcijuma. Vlakna koja sadrži brokoli doprinose sniženju nivoa holesterola. Redovna konzumacija kelja doprinosi i normalizaciji krvnog pritiska.

Jabuke
Jabuke sadrže pektinska vlakna koja apsorbuju holesterol iz krvi. Svakodnevna konzumacija jabuke sjajan je način da se snizi holesterol, a istovremeno podstakne imuni sistem.

Kurkuma
Sadrži supstancu po imenu kurkumin koja veoma efikasno smanjuje upale i pomaže uklanjanju masnih naslaga iz arterija. To je jedan od začina koji se najsvesrdnije preporučuju u tretmanu ateroskleroze.

Nar
Nar je prebogat fitohemikalijama koje deluju kao antoksidansi. Pomaže u proizvodnji azot-oksida koji poboljšava protok krvi i širi arterije.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje doprinosi zdravlju srca na nekoliko načina. Sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline, veoma korisne za organizam. Doprinosi da se holesterol ne nagomilava u krvi, a pomaže i u sniženju visokog krvnog pritiska.

Suncokreovo seme
Semenke suncokreta bogate su vitaminom E koji smanjuje upalu i održava snagu arterija. Takođe su veoma bogate vlaknima, belančevinama i magnezijumom.

Brokoli
Ovo zeleno povrće je puno biljnih hemikalija po imenu steroli i stanoli, koje pomažu da se nivo holesterola drži pod kontrolom. Takođe sadrži i koencim Q 10, koji pomaže da se očiste naslage iz arterija.

Avokado
Avokado sadrži jedinjenje beta-sitosterol koje snižava holesterol u krvi i do 17 jedinica.

ordinacija.tv

Izvori:naturallivingideas.com www.rd.com health.allwomenstalk.com

PODELI