NaslovnaPsihologijaZabavaNajodvratnija žena koja je hodala planetom: Zbog jedne stvari ceo svet je...

Najodvratnija žena koja je hodala planetom: Zbog jedne stvari ceo svet je mrzi!

Način na koji je živela Joko Ono i kako je rešavala neke “probleme”, nije razumljivo bilo ni tada, a ni danas

Joko Ono je u svetu ostala upamćena kao žena koja je “razbila” Bitlse. Malo ko zna da šta je sve Joko Ono uradila kada je kultura u pitanju. Njen fah su slike, performansi, video zapisi i muzika.

Prvi brak je sklopila sa Tošijem Ičijanagijem za kojeg se udala 1956. godine, protiv želje svojih roditelja. Drugi brak je sklopila 1962. godine sa Entonijem Koksom, filmskim producentom sa kojim je dobila i ćerku.

A njen treći brak je bio sa Džonom Lenonom.

Upravo ta veza i brak su joj doneli ne baš laskav nadimak: “najodvratnija žena koja je hodala planetom”. Međutim, Joko Ono nikad nije komentarisala natpise, nije se bunila, nije ništa demantovala i zato je taj nadimak ostao do danas.

A kako je sve počelo?

Džona Lenona je ubio obožavalac Mark Dejvid Čepmen koji je u njega ispalio 4 metka, a iako je hitna pomoć došla za svega nekoliko minuta, doktori su mogli samo da konstatuju smrt.

Njegova udovica Joko Ono sledećeg dana je saopštila da neće biti sahrane i da će njegovo telo biti kremirano, a pepeo posut po Central parku gde se danas nalazi i spomen ove muzičke legende – obeležje “Strawberry Fiedels Memorial”.

Lenon je svo svoje bogatstvo ostavio upravo Joko i njihovom sinu, dok svojoj prvoj ženi i sinu iz tog braka nije ostavio ništa. Razlog više zbog koga su konceptualnu umetnicu Joko Ono smatrali “najodvratnijom ženom svih vremena“, a tek nakon njegove smrti saznalo se šta mu je sve radila i kako se ponašala.

Nije tajna da su upravo nju i krivili za raspad Bitlsa, a kako se kasnije otkrilo, pre nego što će se “slučajno” sresti u galeriji, sledila ga je gdegod se pojavio. U knjizi “Biti Džon Lenon: Nemirni život”, autor Rej Konoli tvrdi da je Joko u početku htela da Lenon bude sponzor njenih umetničkih dela i da nije prihvatala “ne” kao odgovor. Obasipala ga je pismima, a kako se navodi, sem njega niko njom nije bio oduševljen.

Joko je najpre opsedala Pola Merkatnija, ali ju je on odbio, pa je prešla na Lenona.

Ni Lenonova porodica nije bila oduševljena njome, a Džonova tetka Mimi navodno ju je zvala “otrovnim patuljkom“. Joko se nije dopadala ni ostatku benda, niti su je želeli u njihovoj blizini, na probama niti u studiju dok su svirali.

Joko je polako zavodila Lenona, čak se pojavila i sa duhovnim učiteljem u Indiji gde su bili Džon, Pol, i Džejn Ašer. Na kraju je on zbog nje odlučio da ostavi svoju suprugu Sintiju. Joko i Džon su postali i par i bend.

“Ona je dobila šta je htela, postala je slavna”, piše autor, te dodaje da se nakon toga Džon više nije odvajao od nje. Prisustvovala je svim snimanjima Bitlsa, a čak su se isto i oblačili. Prigovarala mu je i da je rokenrol previše agresivan i govorila da joj se ne sviđa to što sviraju.

Navodi se i da je Lenon postao zavistan od heroina upravo zbog Joko, te da je zabavljanje sa jednim od Bitlsa bio jedini način da se proslavi s obzirom da je u to vreme bila slabo poznata avangardna umetnica.

Lenon je u početku uzimao amfetamine i pio mnogo alkohola, a nakon toga se prebacio na marihuanu s kojom ga je upoznao Bob Dilan. Nakon toga je prešao na LSD. Bitlsi su se u to vreme odlučili za pauzu, a Lenon je počeo da se zanima za produhovljenost.

Međutim, onda je 1972. godine u vezi počelo da nestaje “magije”. Lenon se nije mirio sa tim da ga Joko ostavi, te je jedino rešenje bilo da mu pronađe ljubavnicu. Ta uloga pripala je 22-godišnjoj Mej Pang koja je radila za njih i s kojom je Džon proveo neko vreme. Zajedno su proveli 18 meseci u Los Anđelesu, a Džon je navodno tada bio srećniji nego ikad. Osim kad bi ga Joko pozvala, a to bi se događalo desetak puta dnevno.

Kako autor knjige navodi, Joko je Lenonu bila više od žene, i čak ga navodno terala da je zove “majka” što je on radio do sve pred smrt. Na kraju je postala njegov menadžer, preuzela kontrolu nad svim njegovim finansijama i obavljala poslove umesto njega. Džon se povukao iz javnosti. “Joko ga je zaključala“, rekao je jednom prilikom Mik Džeger.

Joko tvrdi da joj Lenon i danas nedostaje, kao i sinovima, a i dalje se bavi umetnošću i redovno nastupa na umetničkim bijenalima.

Izvor: kurir.rs

Poslednji tekstovi