Najcenjenija ženska biljka: Pomaže kod neplodnosti, mioma, cista, neredovnih ciklusa! (RECEPTI)

4785

Žene su se oduvek okretale prirodi kao izvoru zdravlja i lekova. I pažljivim izborom su pronađeni lekovi za bolne i neredovne cikluse, hormonske promene, menopauzu i neugodne simptome koji je prate, ali i za miome, ciste…

Među biljkama koje čuvaju žensko zdravlje najviše se ističu virak (gospin plašt), hajdučka trava, breza, kantarion, žalfija, neven, rusomača i valerijana – neprikosnoveni darovi prirode. Njih bi svaka žena trebalo da ima u kućnoj apoteci. Naravno, ne očekujte rezultate odmah, za sve treba vremena i strpljenja.

  Ove biljke smiruju upale, otoke, imaju snažno antibakterijsko delovanje, koriste se kod neplodnosti, odličan su regulator hormona, lek za policistične jajnike, ublažavaju simptome PMS-a, postporođajne depresije, a pomažu i kod skidanja suvišnih kilograma.

  Koriste se još od antičkog doba, a u srednjem veku smatralo se da mogu da očuvaju nevinost i mladolikost. Švajcarski travar Johan Kincl tvrdio je da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbeći upotrebom čaja od gospinog plašta (virka).

Pored spomenutih delovanja na žensko zdravlje, gospin plašt deluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava PMS, reguliše ciklus. Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normalizuju krvarenje. Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi sa virkom delotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija.

Čaj za plodnost

Pomešajte iste količine gospinog plašta i valerijane, pa kašičicu mešavine prelijte s dva decilitra ključale vode. Zatim ostavite poklopljeno neko vreme da odstoji, ne kraće od pola sata. Procedite i lagano pijte do tri šolje čaja dnevno tokom tri meseca, s pauzama tokom menstruacije.

Virak i malina

Pomešajte po 50 grama virka i lista maline s duplo manje (25 g) matičnjaka. Uzmite jednu do vrha punu supenu kašiku i prelijte s dva decilitra vode koja je tek proključala.

Zatvorite posudu i sačekajte najmanje tridesetak minuta da čajna mešavina odstoji. U jednom danu (24 sata) možete da uzimate najviše tri šolje ovog napitka.

Za policistične jajnike pomešajte iste količine gospinog plašta, hajdučke trave i nevena, pa tri velike kašike ove mešavine prelijte s litrom provrele vode i pustite pola sata poklopljeno da odstoji, pa procedite. Možete da pijete do tri šolje, ali samo nekoliko dana.

Kupka

Priprema: 200 grama suvog ili svežeg gospinog plašta prokuvajte u tri litra vode i ulijte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se opustite najviše deset do dvadeset minuta pre spavanja.

Super ženski čaj

Pomešajte hajdučku travu i gospin plašt u istim količinama. Za jednu šolju čaja prelijte kašičicu mešavine s 2,5 dl provrele vode, poklopite i pustite da odstoji 10-15 minuta, zatim procedite. Po želji se može zasladiti medom. Piti 2-3 šolje dnevno.

Reguliše menstrualni ciklus i ublažava bolove, uključujući i bolove u grudima, leči gljivične infekcije, upalu mokraćnih kanala, belo pranje i upalu jajnika. Deluje protiv cisti na jajnicima, ublažava neugodne simptome PMS-a, menopauze i klimaksa; uravnotežuje hormone, jača matericu te time smanjuje sklonost pobačaju; jača celi reproduktivni sistem.

Nakon šest nedelja napraviti pauzu od četiri nedelje. Ovu čajnu mešavinu ne bi smele da piju trudnice.

ordinacija.tv     24sata.hr

PODELI