Najbolji saveti za negu stopala kako biste ih mogli ponosno pokazivati

504

Leti ih je nemoguće sakriti od tuđih pogleda, osim ako ne nameravate ići na plažu u čarapama? Naravno, šalimo se, jer u vrućim danima bitnije je no ikad pustiti stopalima da dišu. Baš zato vam donosimo nekoliko saveta o njihovoj pravilnoj nezi kako biste ih ovog leta mogli ponosno pokazivati:

Čuvajte ih na suvom

Mokra ili znojava stopala idealno su mesto za razvoj gljivica, a to sigurno ne želite. Stoga biste u letnjim danima trebali nositi samo otvorenu i obuću od prirodnih materijala u kojima će koža disati. Takođe izbegavajte da nosite isti par cipela nekoliko dana zaredom i uvek temeljno osušite noge posle pranja.

Pravilno odrežite nokte

Nokte na nogama treba rezati drugačije od onih na rukama, bez zaobljivanja rubova, jer to povećava rizik od urastanja. Režite ih ravno, ali ne i prekratko jer će tako takođe lakše urasti u kožu, što može biti jako bolno.

Priuštite im “spa tretman”

Da bi vam stopala izgledala prekrasno, a pete bile mekane bar jednom nedeljno namačite ih u toploj vodi, 15-20 minuta. U kupku možete ubaciti i razna eterična ulja ili soli za vraćanje energije nogama. Nakon kupke, tretman završite pilingom stopala ili upotrebite kamen za uklanjanje suve i mrtve kože.

Ne zaboravite na hidrataciju

I stopalima je potrebna hidratantna nega, a za njih biste trebali kupiti i primerenu kremu. No kada ih mažete, izbegavajte područje između prstiju, jer i to može uzrokovati pojavu gljivica.

Masirajte stopala

Svako ko je bar jednom isprobao, složiće se da nema boljeg leka za umorna stopala od masaže. Ona poboljšava cirkulaciju i čuva njihovo zdravlje, a ako nemate masažer, poslužiće i obična teniska loptica ili bilo koji okrugli predmet. Stavite ga ispod stopala i valjajte napred-natrag, od prstiju do pete.

Izvor: srbijadanas.com

PODELI