Najbolji prirodni ČAJEVI za ČIŠĆENJE JETRE

1079

Postoji mnogo načina za čišćenje jetre od toksina, ali neki od njih nisu potkrijepljeni dokazanom učinkovitošću pa je bitno dobro se informirati.

Neke detoksikacijske dijete za čišćenje jetre i žuči preporučuju izbacivanje temeljnih sastojaka iz prehrane – to nije preporučljivo! Izbacivanje nekih osnovnih skupina namirnica može loše utjecati na neke organe. Dobar primjer su ugljikohidrati, o kojima je mozak ovisan, pa njihovo izbacivanje ima loše posljedice za njega.

Ne pretjerivati s vitaminima jer dnevna doza vitamina koje trebamo nije velika pa je često dovoljno jesti preporučenu količinu voća i povrća kako bi se namirile dnevne potrebe za vitaminima.

Bitno je obratiti i pozornost na termičku obradu namirnica pa će se više nutrijenata sačuvati ako se hrana kuha ili priprema na pari, a ne prži ili peče.

U nastavku pročitajte najbolje načine za čišćenje jetre i žuči na prirodan način.

Najbolji čajevi za čišćenje jetre iz prirode

  1. Čaj od mente

Čaj od mente potiče jetru na bolju razgradnju masti i time smanjuje udio lošeg kolesterola u organizmu. To direktno utječe na smanjenje rizika srčanih bolesti i pojave ateroskleroze.

Ovaj čaj će potaknuti i protok žuči pa će se vitamini i dobre masnoće brže i bolje apsorbirati u tijelo.

  1. Čaj od rosopasa

Ovaj čaj, poznat još iz doba Grka i Rimljana, je odlično sredstvo za uklanjanje stranih tvari iz jetre, a samim time ublažava kolike žučne kesice te stimulira proizvodnju žuči. Svojim svojstvima ubrzat će rad jetre koja presporo obavlja svoj posao izbacivanja štetnih tvari koje onda zaostaju u organizmu.

  1. Čaj od cikorije

Riječ je o čaju napravljenom od lišća i korijena prekrasne biljke s plavim cvjetovima – cikorije. Ovaj čaj čisti jetru i zbog toga liječi mnoge bolesti jetre. Također pomaže u liječenju žutice, upale žučnog mjehura te sprječava nastajanje kamenca.

  1. Čaj od maslačka

Što je jednima korov drugima je blago. Ovo najbolje opisuje običan livadski maslačak čiji korijen ima diuretska svojstva pa na taj način stimulira nastanak žuči. Odlično je rješenje za borbu protiv masne jetre i ciroze jetre.

  1. Čaj od štavelja

Čaj napravljen od ove biljke mora se konzumirati u jako malim količinama jer može biti otrovan ako ga se previše uzima. On je poznat po svom spasonosnoj funkciji regulacije žuči te uklanjanju žučnih kamenaca.

  1. Zeleni čaj

Odličan izbor čaja! Poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i protuupalnom djelovanju. On pospješuje funkciju jetre te joj pomaže u izbacivanju štetnih tvari.

izvor: vidiportal.ba

PODELI