NaslovnaLekariZdravlje muškaracaMuški san je ostvaren: Odobren je lek za produženu erekciju koja može...

Muški san je ostvaren: Odobren je lek za produženu erekciju koja može trajati satima!

Novi gel napravljen od otrova brazilskog lutajućeg pauka (Phoneutria nigriventer) upravo se testira kao lek za erektilnu disfunkciju. Gel je već prošao prvu fazu ispitivanja na ljudima i sad je spreman za sledeću fazu.

Ugriz ovog južnoameričkog pauka poznat je po svojoj toksičnosti i može izazvati ubrzan rad srca, napade, šok, pa čak i smrt. S druge strane, on može izazvati još jedan učinak: produženu erekciju koja može trajati satima. I upravo je to pokrenulo profesorku Mariju Elenu de Limu, koja je odlučila da otkrije farmakološke mehanizme iza erekcije uzrokovane otrovom pauka da bi razvila siguran i delotvoran lek za erektilnu disfunkciju.

Tako je nastao sintetički molekul BZ371A na temelju koje je Brazilska zdravstvena regulatorna agencija Anvisa odobrila prvu fazu kliničkih ispitivanja leka. Rana ispitivanja već su pokazala da nije toksičan za ljude, što je ključna prekretnica u razvoju leka. Lokalna primena BZ371A dovodi do povećanog lokalnog protoka krvi, što olakšava erekciju penisa pa bi BZ371A, veruju istraživači, mogao ponuditi delotvorno rešenje za 30% pacijenata koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu koristiti postojeće oralne lekove poput vijagre.

Interesantan je podatak i da su paukov DNK “ugradili” u svilenu bubu. Upravo ova kombinacija testirana je na miševima, i dala je odlične rezultate. Naime, lek koji podstiče mišiće na sagorevanje goriva kao da vežbaju, smanjuje masnu masu kod miševa, otkrili su istraživači Univerziteta Florida.

Ovaj lek aktivira receptore u mišićima stvarajući učinke slične aerobnom vežbanju. Umesto da suzbijaju apetit na način na koji to radi ozempik, životinje lečene lekom troše više energije dok se odmaraju i mogu duže da vežbaju onog trenutka kada počnu da se kreću.

Nakon 28 dana tretmana prosečni gubitak težine iznosio je oko 12 odsto, pokazala je studija objavljena u časopisu Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.

Izvor: bug.hr

Poslednji tekstovi