NaslovnaHrana kao lekZačiniMuškatni oraščić: Štiti mozak, ublažava bolove, kod probavnih smetnji, nesanice…

Muškatni oraščić: Štiti mozak, ublažava bolove, kod probavnih smetnji, nesanice…

Muškatni oraščić je zimzeleno drvo tamnog lišća koje nosi seme, a pomenuto seme je mleveno u prah i obično se naziva muškatni oraščić. Drvo koje nosi ovo seme naraste do 10-20 m visine i potiče iz Indije, Indonezije i Šrilanke.

Ima topao, blago orašasti, oštar miris i pomalo slatkast ukus zbog čega se široko koristi u kuhinjama širom sveta. Muskatni oraščić se koristi i nalazi se u mnogim oblicima poput esencijalnih ulja, praha i ekstrakata.

Može se naći u obliku celog semena, ali se najčešće prodaje kao mleveni začin.
Muskatni oraščić je popularan začin sa ogromnom listom zdravstvenih koristi poput ublažavanja bolova, probavnih smetnji, nesanice i poboljšanja moždanih funkcija. Ovaj spisak benefita možemo proširiti još jer ima sposobnost zaštite jetre, ublažava depresiju, poboljšava nivo holesterola, reguliše nivo krvnog pritiska i održava oralno zdravlje.

Nutritivne vrednosti muškatnog oraščića

Iako je muskatni oraščić samo začin koji se štedljivo koristi u jelima, ipak može da utiče na vaše zdravlje na različite načine, uglavnom zbog svog hranljivog sadržaja vitamina, minerala i organskih jedinjenja koja su vezana za esencijalna ulja. Prema USDA nacionalnoj bazi podataka hranljivih sastojaka, ove korisne komponente uključuju dijetalna vlakna, mangan, tiamin, vitamin B6, folate, magnezijum, bakar i macelignan.

Lekovitost muškatnog oraščića

Ublažava bol

Ljudi koji pate od hroničnih stanja poput raka, upalnih bolesti i dijabetesa često pate od upornih bolova. Prema Nacionalnom centru za biotehnološke informacije, Američkoj nacionalnoj medicinskoj biblioteci, dokazano je da je ulje muskatnog oraščića, dobijeno iz njegovog njegovog orašastog ploda, deluje kao analgetik i hronično ublažava bolove.

On sadrži sastojak sličan onom koji se nalazi u mentolu. Utrljajte ulje muškatnog oraha u bolno mesto, ili dodajte malo praha u jelo. Obe varijante će vas olakšati bola.

Deluje protiv nesanice

Svesni smo koliko nespavanje donosi problema. Neretko za posledicu ima nepravilno funkcionisanje mozga i tela, slabu koncentraciju i razdražljivost. Ukoliko ne možete zaspati i zbog toga osećate veliku teskobu tokom dana, muškatni oraščić protiv nesanice je idealno rešenje za vas. Dodajte malo praha muskatnog oraha, u to toplo mleko i rešićete problem nesanice.

Muškatni oraščić protiv stomačnih problema

Poznato je da muškatni oraščić ima lekovita svojstva i koristi se za lečenje probavnih problema kao što su probavne smetnje i čir na želucu. Ova lekovita svojstva potiču od jedinstvenog mirisa semena muškatnog oraščića.

Muskatni oraščić dobar je izbor ukoliko vam treba pomoć pri varenju.  Ključan sastojak u muškatnom oraščiću su vlakna. Naučnici su već potvrdili da vlakna pospešuju proces varenja i pomažu pri zalečenju problema sa crevima kao što je proliv.

Antioksidant

Antioksidanti su neophodni za optimalno dobro zdravlje. Mangan i bakar, koji se nalaze u prahu muškatnog oraščića, uvećavaju nivo antioksidanata. Organizam ih koristi kao saradnike za enzim antioksidanata. Ovaj enzim zove se superoksid dismutaze. Superoksid dismutaze umanjuje upalu i štetu koja nastaje od oksida.

Prah muškatnog oraščića je bogat vitaminima, sadrži vitamin A, kompleks vitamina B i C vitamin. Uz to, sadrži folnu kiselinu, riboflavin, niacin i druge flavonoide antioksidanata, kao što je beta-karoten. Ovi sastojci su izvori antioksidanata, zahvaljujući kojima organizam normalno funkcioniše.

Štiti mozak od Alchajmerove bolesti

Najčešći problem koji se javlja kod starijih osoba je demencija. Zbog nje se stvari lako zaboravljaju, i teško se pamti. Tu su i druge, degenerativne bolesti, poput Alchajmerove. Predlažemo da i pre nego što se prvi znaci pojave, učinite nešto za sebe.

Muškatni oraščić je poznat po tome što izoštrava moždane sposobnosti. Naučnici su otkrili prisustvo miristicina i macelignana u samom muškatnom orahu. Ove supstance dokazano utičnu na dobro održavanje moždanih funkcija. Krajnji rezultat je usporavanje efekata demencije ili Alchajmerove bolesti, i na prvom mestu, njihova prevencija.

Sredstvo protiv lošeg zadaha

Zbog svog antibakterijskog svojstva, ovaj začin se može veoma uspešno izboriti protiv simptoma halitoze – lošeg zadaha iz usta. Kao što verovatno znate, ova neprijatna pojava je najčešće posledica nagomilavanja bakterija u usnoj duplji, zubima i jeziku.

Muškatni oraščić kao afrodizijak

Muskatni oraščić se često koristi kao biljni lek koji poboljšava cirkulaciju i krvni pritisak. Kalijum u prahu muškatnog oraha poznat je po opuštajućem dejstvu koje ima na kapilare. To je veoma važno za potenciju kod muškaraca pa se muskatni oraščić koristi kao afrodizijak. Ali majte na umu da ovo nije neki čarobni sastojak kao npr vijagra, potrebna je svakodnevna upotreba u dužem vremenskom periodu. Dovoljan je jedan prstohvat dnevno.

Sastojci koji pomažu u lečenju leukemije

U toku su istraživanja, koja pokušavaju da otkriju više o ovom potencijalnom leku za borbu protiv kancerogenih ćelija.  Postoje neke naznake o napretku, ali ispitivanja i dalje traju.

Trovanje muškatnim oraščićem

Konzumiranje ogromne količine muskatnog oraščića može da iskomplikuje vaše telesne procese, jer je ovo moćan začin koji treba da se koristi u malim količinama.

Ulje miristicina u njemu glavni je razlog iza toksičnih efekata začina. Takođe izaziva tahikardiju, tako da može pokrenuti uznemirenost kada se konzumira bez umerenosti.

Studije pokazuju da prekomerna konzumacija muškatnog oraščića može imati halucinacione efekte na ljude uz mučninu i povraćanje, a mnogi ga koriste kao opojnu drogu. Konzumiranje previše muškatnog oraščića može rezultirati napadima, nepravilnim palpitacijama srca i povraćanjem. Elemincin, koji se nalazi u muškatnom oraščiću, može dovesti do smanjenja mišićne koordinacije i aktivnosti.

Izvor: ricinusovoulje.com

Poslednji tekstovi