NaslovnaHrana kao lekMineraliMineral SELEN: Reguliše rad štitne žlezde, štiti imunitet, smanjuje upalne procese, jača...

Mineral SELEN: Reguliše rad štitne žlezde, štiti imunitet, smanjuje upalne procese, jača srce

Selen je esencijalni mineral koji se u organizmu nalazi u tragovima, ali je neophodan za život i normalno funkcioniranje organizma. Medicinski gledano, mikroelementi (ili elementi u tragovima) su telu potrebne u izuzetno malim količinama, manje od 50 mg na dan. Manjak tih elemenata, s druge strane može uzrokovati ozbiljne fiziološke smetnje i poremećaje u našem organizmu.

Iako je preko potreban za ljudsko zdravlje, ovaj mineral otkriven je i priznat tek 1970-tih godina. Istraživanja su pokazala da je nakon 40. godine neophodan kako bi telo normalno funkcionisalo.

Uloga selena u organizmu

Ovaj mineral štiti mnoge sisteme organizma od oksidativnih oštećenja.

On čuva od štetnog delovanja slobodnih radikala i stresa, ima antivirusno delovanje, podstiče cirkulaciju i doprinosi boljem radu metabolizma.

Reguliše rad štitne žlezde

Studija je pokazala da je metabolizam štitne žlezde usko povezan sa nivoom selena u organizmu. Ovaj mineral deluje tako što podstiče proizvodnju aktivnih hormona štitne žlezde.

Reguliše proizvodnju reaktivnog kiseonika u samoj štitnoj žlezdi, pa je tako štiti od delovanja antitela koja mogu da dovedu do bolesti.

Selen pomaže osobama koje boluju od Hašimota, Gravesove bolesti i sličnih autoimunih oboljenja tako što štiti imunitet i smanjuje upalne procese u organizmu.

Čisti organizam od toksina i teških metala

Toksini i teški metali negativno se odražavaju na vaše zdravlje. I tu u pomoć uskače, selen. On, naime, za sebe veže teške metale i toksine, pa pomaže njihovoj eliminaciji iz organizma.

Jača zdravlje srca

Nizak nivo selena u organizmu povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Poznato je da ovaj mineral ima protivupalna svojstva i da podstiče cirkulaciju i protok krvi, čime jača krvne sudove i štiti zdravlje srca.

Ovako ćete prepoznati ako imate manjak selena u organizmu:

– iscrpljenost i umor
– hronična prehlada
– hipotireoza
– oslabljeno pamćenje
– loša koncentracija
– opadanje kose
– depigmentacija na koži i noktima
– usporeno zarastanje rana
– neplodnost
– slab imunitet

U ovim namirnicama ga ima u izobilju:

– brazilski oraščići (najbogatiji izvor selena u hrani)
– suncokretove semenke
– banane
– grožđe
– bobičasto voće
– čia semenke
– ovas
– integralni pirinač
– ječam
– beli luk
– kokos

Izvor: topvita.info

Poslednji tekstovi