Mimoza: Za jačanje imuniteta, upale grla… (recept)

587

Osim što je vrlo dekorativna, ova zimzelena biljka čija je kolevka Australija, ima i lekovita svojstva. Kako sadrži tanine, etarsko ulje, palmitinsku i sirćetnu kiselinu, mimoza u vidu čaja jača imunitet, pomaže u zarastаnju rana i dobar je antiseptik.

Mirna lepotica

Mimoza, spada u mirne i skromne lepotice. Oni koji su imali iskustva da je “udome” znaju da ona svoju lepotu pokazuje samo kada je sve oko nje mirno: pri najmanjoj smetnji sklapa listiće, a tek posle 20 minuta ih ponovo otvara.

Mimoza je u mnogim kulturama simbol žene, emancipacije, slobode i osećajnosti. U Italiji, Rusiji i Francuskoj vezuje se za Međunarodni dan žena, pa je tradicija da se damama za taj praznik poklanja buket mimoza. Uz to, mimoze su i simbol besmrtnosti i vaskrsenja, raskoši i moći, ali i poštovanja, pa ako nekom želite da učinite “plezir” , poklonite mu mimozu.

Veoma lekovita

Ova biljka je na istoku – u Burmi, Laosu i na Tajlandu sastojak supa i omleta, a med koji se od nje pravi poseban je delikates. Ne kristališe, a odlikuje se blagom cvetnom aromom i delikatnom teksturom. Oni koji su ga probali tvrde da je i veoma ukusan!

Osim za jačanje imuniteta, grančice žute mimoze se upotrebljavaju za spravljanje čaja koji pomaže kod upale grla i veoma lako se pravi: u 2,5dl ključale vode sipati dve kašičice sitno iseckanih grančica i kuvati na slabijoj temperaturi 30 minuta, pa skloniti i ostaviti 15 do 20 minuta. Procediti i ispirati upaljeno grlo grgoljanjem.

Stidljiva i “pametna”

Vrsta Mimosa pudica koristi se od davnina u ajurvedskoj medicini: pastom od mimoze tretiraju se hemoroidi, mleveni koren zaustavlja krvarenje, a sok od svežeg lista blagotvoran je kod čireva na koži.

Mimoze su generalno u stanju da prilagode svoje ponašanje saznanjima za samo nekoliko sekundi, a mimoza pudica prednjači u tome. Ovo su zaključili naučnici Centra za evolucionu biologiju pri Univerzitetu u Pertu, a vođa tima istraživača dr Monika Gaglijano istakla je da ove biljke nekoliko nedelja pamte ono što su naučile, čak i ako se spoljašnji uslovi promene.

Pretpostavlja se da im ovu veštinu omogućava signalna mreža na bazi kalcijuma, koju sadrže ćelije biljke. Gaglijano je objavila i rad u kojem tvrdi da biljke imaju sposobnost da govore putem zvuka…Stidljive, skromne i – pametne…

Inače, mimoza odivek predstavlja simbol vernosti. Postoji legenda po kojoj je mimoza ovekovečena kao simbol zabranjene, i verne ljubavi dvoje mladih: sirotog ribarevog sina i bogate devojke koja je volela žutu boju. Ostalo je zabeleženo da je mirisno žuto cveće mimoza tada niklo na mestu gde je umro taj ljubavni par…

ordinacija.tv  Izvor: Novosti – Bilje i zdravlje

PODELI