Masnoće dobre za zdravlje

1106

Prof. dr Milika Ašanin, specijalista na Odeljenju za kardiologiju u Kliničkom centru Srbije, govori o tome koliko je bitno razlikovati zasićene i nezasićene masnoće u namirnicama. Veliku opasnost za nastanak i razvoj arterioskleroze predstavljaju ’’loše’’ masti koje se uglavnom nalaze u namirnicama životinjskog porekla kao što su svinjska mast ili loj. Međutim, ove masti neophodne su za normalno funkcionisanje organizma.

U namirnicama biljnog porekla kao i u masnoj ribi iz hladnih mora prisutne su nezasićene masne kiseline koje se još nazivaju i ’’dobre’’ masnoće. Pošto organizam ne može sam da ih sintetiše, onda je potrebno unositi ih hranom, među kojima su najpoznatije omega-3, omega-6 i neesencijalne masne kiseline.
Udruživanjem ove dve vrste masnoća nastaju druge polinezasićene masne kiseline koje su potrebne organizmu, poput arahidonske kiseline, EPA (eikosapentaenske kiseline) i DHA (dokozaheksaenske kiseline).
Omega-3 masne kiseline mogu se naći u pojedinim vrstama ribe kao što su skuša, sardina, tunjevina, bakalar, jezerska pastrmka, haringa, losos, kao i u mesu ljuskara, morskih sisara i ribljem ulju. Ovih kiselina ima i u biljkama kao što su laneno seme, žuta bundeva, uljane repice, soja i orasi. Omega-6 masne kiseline, međutim, mogu se naći u semenkama susama, suncokreta, lana, orasima i lešnicima.

Način ishrane ima veliki uticaj na ljudsko zdravlje. Studije su pokazale da češća upotreba omega-3 masnih kiselina kao i aktivni metaboliti ove kiseline EPA i DHA štite organizam od bolesti srca i arterioskleroze.
Omega-3 masne kiseline utiču na smanjenje nivoa holesterola ali i rizika od infarkta miokarda i moždanog udara, a koji može da nastane usled povećanog stvaranja antikoagulantnih i antiinflamatornih medijatora. Njihovo pozitivno delovanje na zdravlje očigledno je i kod nekih akutnih i hroničnih bolesti, kao što su alergije, artritis kao i različiti zapaljenski procesi. Osim što smanjuju proizvodnju upalnih komponenti, nova istraživanja su pokazala da štite od raka dojke, debelog creva i materice.

Tokom trudnoće i dojenja vrlo je važno uzimati omega-3 masne kiseline kako bi se doprinelo rastu i razvoju novorođenčeta. Njihovim uravnoteženim unosom poboljšava se funkcija nervnog, gastrointestinalnog i imunološkog sistema, kao i kvalitet kose, kože i noktiju.

PODELI