Masline i maslinovo ulje- Štite od raka, moždanog udara, dijabetesa, srčanih bolesti, alergija…(recepti)

6162

Masline su voće (da, voće) od kojih se pravi najpopularnije i u svetu najčešće upotrebljavano ulje za kuvanje, ali i od samog ploda možete imati mnogo zdravstvenih dobrobiti. Maslina je suptropska, zimzelena biljka koja raste na širokom prostoru Mediterana. Zahvaljujući sitnim plodovima iz kojih se cedi dragoceno ulje, sinonim je zdrave ishrane. U ovom delu sveta hiljadama godina je bila značajna poljoprivredna vrsta, što se nije promenilo ni danas.

Posredi je veoma izdržljiva biljka koja uspeva u sušnim predelima, a mnogi maslinjaci stari su i po više stotina godina. Najstarije drvo masline, koje i danas daje kvalitetne plodove. Posađeno je pre blizu 3.000 godina na grčkom ostrvu Kritu.

U prirodi raste kao grm, a kad se uzgajaju kultivisane sorte, razvija se i stablo. List masline je izdužen, tamno-zelene boje, a plod je sitan, ovalni od svetle-zelene do crne boje.

Čuvari kardiovaskularnog zdravlja

Masline su voćka koje zaista čuva zdravlje srca i krvnih sudova i to na sledeći način. Kada slobodni radikali oskidiraju holesterol, krvni sudovi bivaju oštećeni i u arterijama se nakuplja masnoća koja s vremenom može izazvati srčani udar. Antioksidativni nutrijenti u maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i na taj način sprečavaju pojavu srčanih bolesti. Masline sadrže masti, ali one mononezasićene, zdravije za koje je dokazano da snižavaju povišen krvni pritisak.

Mršavljenje

Istraživanja su pokazala da ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamenimo zasićene masti pospešujemo gubitak kilograma. Maslinovo ulje dokazano razbija masti unutar masnih ćelija, podstiče topljenje sala na stomaku i smanjuje osetljivost na insulin. Pored toga, testovi su pokazali da konzumiranje maslina povećava nivo serotonina, hormona koji utiče na to da se osećamo sitima.

Prevencija kancerogenih oboljenja

Masline imaju snažna antiupalna i antioksidativna svojstva i to ih čini prirodnim zaštitnikom protiv kancerogenih oboljenja jer upravo hronični oksidativni stres i hronične upale izazivaju kancerogena obolenja. S druge strane, masline su bogat izvor vitamina E koji ima neverovatnu sposobnost da neutrališe uticaj slobodnih radikala u masnim ćelijama posebno u kombinaciji sa mononezasićenim mastima.

Zdravlje kose i kože

Crne masline su veoma bogate masnim kiselinama i antioksidantima koji neguju, hidriraju i štite, a i tu je i već spomenut vitamin E koji bez obzira na to da li se nanosi na kožu ili oralno, dokazano štiti kožu od UV zraka. Za lepši izgled kože lica svakodnevno na lice utrljajte nekoliko kapi maslinovog ulja, umasirajte i operite toplom vodom.

Borci protiv alergija

Najnovija istraživanja su pokazala da masline mogu imati veliki uticaj kad su u pitanju alergije. Ekstrakt masline deluje kao antihistamin u ćelijama tako što blokiraju receptore histamina i zato mogu biti deo posebne antialergijske dijete. Ako budete konzumirali masline poboljšaće vam se cirkulacija i lakše ćete disati.

Bogat izvor gvožđa

Sve vrste maslina, a posebno one crne su veoma bogate gvožđem. Sposobnost crvenih krvnih zrnaca da pronose kiseonik kroz telo zavisi upravo od količine gvožđa u krvi. Ako imate nedostatak gvožđa, tkivo ne dobija dovoljno kiseonika i zato možete biti zimogrožljivi i slabi. Masline moraju biti deo vaše svakodnevne ishrane ukoliko patite od nedostatka gvožđa.

Kako birati masline

Masline u većini slučajeva kupujemo u teglicama ili kesicama, ali isto tako mogu se naći i one u rinfuzu. Kupovinom takvih maslina možete lakše eksperimentisati, jer za istu svotu novca možete kupiti više različitih vrsta masline, od svake po malo. Kad kupujete masline u rinfuzu obratite pažnju da nisu smežurane i da su dobro utopljene u salamuru koja nikako ne bi trebalo da sadrži ulje. Izbegavajte kupovinu maslina u konzervama.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je prvo na spisku od deset prehrambenih namirnica koje su najkorisnije za ljudski organizam. Prirodni sok od maslina je eliksir zdravlja i najbolji saveznik protiv bolesti. Drugi naziv za maslinovo ulje je “tečno zlato”. Kako god ga nazivali, u potpunosti opravdava svoje nazive.

Koje maslinovo ulje je najbolje?

  • Ekstra devičansko ulje je najzdravije. Samim tim je i najskuplje. Najmanje se obrađuje i ima specifičan miris. Dobija se prvim hladnim ceđenjem najkvalitetnijih i neoštećenih maslina. Zato je veoma bogato vitaminima i antioksidantima. Najbolje je koristiti sirovo u salatama. Kada se termički obradi, tada se efekat njegovih bitnih supstanci smanjuje. Od 20 kilograma maslina dobija se od tri do pet litara ulja,

  • Devičansko maslinovo ulje se takođe dobija prvim ceđenjem, ali se koriste masline slabijeg kvaliteta. To su masline koje su malo zrelije. Ali i ovo ulje je takođe kvalitetno i prepuno vitamina. Malo je i povoljnije od ekstra devičanskog ulja,

  • Rafinisano ulje ima neutralan miris i ukus. Dobija se obradom devičanskog maslinovog ulja. Iz tog razloga je manje kvalitetno i znatno jeftinije. Ipak kvalitet određuje cenu,

  • Maslinovo ulje iz komina. Ovo maslinovo ulje ima najmanji kvalitet jel se dobija tretiranjem ljuske i koštice masline. Nema lekovita i hranljiva svojstva kao ostala maslinova ulja. Ali budući da se kod nas i dalje najviše koristi suncokretovo ulje, ulje iz komina može da bude odlična zamena za suncokretovo ulje.

Da li izabrati crne ili zelene masline?

Ukoliko poredimo masline po kvalitetu, definitivno treba odabrati zelene. Crne masline sadrže više ulja od zelenih, kaloričnije su i nižeg kvaliteta. U procesu prerade gube bitna svojstva. U marketima možete kupiti i masline na merenje, što opet nije dobra opcija jer sadrže više soli od onih u tegli.
Ukoliko poredimo masline po ukusu, onda odabir crnih ili zelenih maslina prepuštamo isključivo vama i vašem ukusu.

Maslinovo ulje kao lek

Istraživanja stručnjaka sa Univerziteta u Filadelfiji pokazala su da maslinovo ulje sadrži isto jedinjenje kao i lek brufen, odnosno ibuprofen. Ovo znači da dnevna doza ovog ulja može da pomogne kod reumatičnih i srčanih oboljenja i ublaži razne vrste bolova.
Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline, lecitin, polifenole i vitamine A, D, E i K. Njegova lekovitost potiče, pre svega, od velikog sadržaja mononezasićenih masnih kiselina i antioksidanasa.

Studije su dokazale da štiti od srčanih bolesti. Smanjuje rizik i od pojave moždanog udara, a smanjuje rizik i od oboljenja raka creva i raka dojke. Kod žena koje konzumiraju maslinovo ulje postoji 45 odsto manji rizik da dobiju rak dojke.
Maslinovo ulje utiče i na holesterol. Pozitivno utiče, tako što dovodi do povećanja “dobrog” holesterola (HDL), a snižava “loš” holesterol (LDL).
Smanjuje rizik obolevanja od dijabetesa. Lako se vari i povoljno utiče na organe za varenje. Ljudski želudac mnogo bolje toleriše maslinovo ulje u odnosu na sve druge masti. Pomaže kod čira i kod gastritisa.

Maslinovo ulje za dame

Ulje masline je nezaobilazan sastojak u kozmetici. Koristi se kao važan sastojak kozmetičkih preparata. Neguje suvu kožu, namenjen je za zaštitu od sunca, uklanjanje posledica opekotina i ožiljaka. Odlično je i za ten i za kosu. Tenu vraća zdrav sjaj, a kosu čini sjajnom. Koristi se i za razne opuštajuće masaže.
Kada je mršavljenje u pitanju, ono i tu pomaže. Utiče na ravnomernu raspodelu masnih naslaga kao i na njihov gubitak. Drage dame, zapamtite ovaj podatak!
Ukoliko ste na odmoru, u nekim primorskim krajevima, ne propustite priliku da vidite proces izrade maslinovog ulja i degustaciju. Podrazumeva se, da ćete se kući vratiti sa par flaša kvalitetnog maslinovog ulja.

List masline ima brojna lekovita svojstva

List masline bogat je polifenonim antioksidansima, a materija koja posebno zaokuplja pažnju naučnika jeste oleuropein. Ima jako antifungalno, antivirusno i antibakterijsko dejstvo.

Ekstrakt lišća upotrebljava se i kao prirodno sredstvo u borbi protiv mikroorganizama. To su: gljivice, bakterije, protozoe i virusi koji uzrokuju niz bolesti.

Danas se može kupiti i gotov čaj od lista masline, suvi ekstrakt, tinktura i ulje koji se koriste u te svrhe.

Deluje antikancerogeno, ubija mikroorganizme

Maslinovo lišće može imati važnu ulogu u prirodnom tretmanu raka, kao i u smanjenju rizika od razvoja ove bolesti. Pre svega zbog sposobnosti da zaustavi proces angiogeneze (rast novih krvnih sudova koji ishranjuju tumor).

Naučna ispitivanja otkrila su kako oleuropein ima i jak antioksidativni učinak. On će sprečiti reprodukciju i migraciju tumorskih ćelija.

Snižava pritisak i nivo triglicerida u krvi 

Čaj od maslinovog lista svakako trebaju koristiti osobe koje imaju problema sa hipertenzijom i visokim vrednostima triglicerida. On će ih u potpunosti držati pod kontrolom.

Eliminiše i najupornije bakterije

Obećavaju i istraživanja antibiotskih mogućnosti maslinovog lišća. Naime, sve je aktuelnija tema o superbakterijama. Danas su iste sve česće  i pri tom su otporne na komercijalne antibiotike. Samim tim svrstavaju se u izuzetno opasne – smrtonosne.

Dobra vest je što pomentue superbakterije nisu otporne na prirodne antibakterijske supstance. Upravo to nam nudi čaj od lista masline, budući da isti sadrži niz složenih supstanci.

Ekstrakt maslinovog lista suzbija brojne infekcije

Jedna od najvažnijih prednosti koje nam čaj od svežeg lista masline nudi jeste suzbjanje infekcija u ranoj fazi. Predstavlja svojevrsni prirodni lek za upalu pluća, hepatitis B, meningis, tuberkulozu, malariju, kandidu i gonoreju.

List masline je takođe efikasan u slučaju infekcije uha, urinarnog trakta i zapaljenja usne duplje.

Štiti kožu i podmlađuje tkiva

Ekstrakt maslinovog lista znatno može smanjiti crvenilo kože, poboljšati protok krvi i dehidrataciju, čak bolje i od vitamina E. Naučno je utvrđeno kako štiti od raka kože, tako što suzbija multiplikaciju kanceroznih ćelija i izaziva ćelijsku smrt. Ovo je posebno značajno u ranim fazama melanoma, kada je poželjno piti čaj od lista masline.Takođe, eliminiše površinska oštećenja kože, uključujući i znakove starenja.

Artritis je upalno oboljenje zglobova koje se manifestuje bolom i otokom. Kako čaj od lista masline ima antiupalna i regenerativna svojstva, koristi se u prirodnoj terapiji za ublažavanje simptoma ove bolesti.

Ekstrakt lišća snažan je pojačivač imunološkog odgovora, a kako ima i antioksidativno dejstvo, dobro je pomoćno sredstvo u lečenju. Naročito je delotvoran kod osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Dijeta sa maslinama

Dijeta sa maslinama je u biti još jedna u nizu detoksikacijskih dijeta, koje u kratkom roku služe za čišćenje organizma, ali ne smeju se sprovoditi duže od pet dana.

Naime, one mogu napraviti mnogo blagodeti za organizam, no s obzirom da ne sadrže dovoljno raznovrsnih hranjivih sastojaka, kod dugoročnije primene mogu naštetiti zdravlju organizma. Nakon njihovog sprovođenja, preporučuje se zdrava i ujednačena ishrana, a ne povratak starim nezdravim navikama, što može dovesti do ponovnog još većeg povećanja kilograma. Osim toga, ako želite da isprobate ovu dijetu, morate biti ljubitelj maslina, posebno onih zelenih.

Jelovnik

Doručak i večera:

Mešana salata: 40 g rukole, 40 g zelene salate, 2 velika sveža krastavca 40 g zelenih maslina, 1 zelena paprika, 1 paradajz, Indijski oraščići, bosiljak, malo balzamičnog vinskog sirćeta, maslinovo ulje, so nije potrebna zbog maslina, ali ako ne možete bez nje, onda stavite sasvim malo morske soli.

Za ručak i večeru jedite zelene i crne masline, ali moraju biti iseckane. Takođe, ne treba zaboraviti da crne masline imaju više kalorija nego zelene, pa se zbog toga za bolji efekt dijete preporučuje konzumacija zelenih maslina.

Između obroka pijte dosta negazirane vode, obične ili mineralne. Tokom celog dana ne smete konzumirati više od tri kašike maslinovog ulja. Tokom dana sveukupno smete da pojedete između 30 i 50 grama orašastih plodova – badema, oraha, lešnika, indijskih oraščića, a najbolji period je tokom jutra.

Za ručak jedite: Celovite žitarice: integralni pirinač, zob, ječam, heljdu, hleb od celovitih žitarica. Žitarice skuvajte, odnosno pripremite u obliku kaše. Riba je dopuštena kao namirnica, ali u manjim količinama (oko 150 g) spremljena na roštilju. Takođe, su dopušteni mlečni proizvodi kao što je jogurt, kefir, mleko s malo masnoća, ali isto tako u ograničenim količinama. Na primer, jedan jogurt od 200 ml ili šoljica mleka ili isto tolika količina kefira. Ne smeju se konzumirati nikakva druga ulja osim maslinovog.

Efekat dijete

Na kraju dijete, ne samo da ćete izgubiti težinu, nego ćete primetiti da je koža postala elastična. To se dogodilo jer masne kiseline koje sadrže masline, normalizuju metabolizam i stimulišu sagorevanje masnog tkiva, ali isto tako regulišu stvaranje lipida kože.

Dijetu smeju da sprovode zdrave osobe i osobe koje imaju problema s povećanim holesterolom. Ukoliko imate bilo kakvih drugih zdravstvenih problema, i nedoumica, obratite se lekaru ili nutricionisti.

RECEPTI

Čaj od lista masline recepti

Ovaj blagotvorni napitak ima izvanrendno dejstvo za obolele kosti i zglobove. Pri tom pogoduje dijabetičarima koji ga bez ustručavanja mogu piti. Podelićemo sa vama nekoliko recepata.

Čaj od maslinovog lišća za artritis

Kašičicu osušenih listova masline prelijte sa 2.5 decilitra tek proključale vode i ostavite na ringli još dva-tri minuta. Sklonite dobijeni napitak sa vatre, sa vrha poklopite i pustite neka odstoji deset minuta. Procedite i lagano pijte nakon jela.

Gorkast ukus koji čaj od lista masline ima, može se korigovati s malo limunovog soka.

Mešavina čaja protiv artritičnih bolova

Napravite mešavinu od po 20 g cveta gloga, kamilice, lista masline, imele i belog luka. Dve kašike čaja prelijte sa 3 dl vrele vode, poklopite i ostavite dva sata neka odstoji. Procedite i pijte pre jela.

Moćni čaj za dijabetes

Oko 30 g suvih listova masline prelijte sa pola litra hladne vode i ostaviti nek tako odstoji osam sati. Zatim potopljeno lišće stavite na vatru i kuvajte dok voda ne provri. Skinute čaj od lista masline s vatre, poklopite i ostavite još 20 minuta. Pijte dvaput dnevno po 2,5 decilitara.

Ekstrakt lista masline za negu lica

Pomešajte po kašiku kokosovog ulja i jabukovog sirćeta. Dodajte im 3 kašike meda, 20 kapi eteričnog ulja čajevca i 10 kapi ekstrakta lista masline. Preparat sipajte u odgovarajuću staklenu ambalažu i čuvati na hladnom mestu.

Pasta za negu desni

Dobro izmešajte 4 kašike kokosovog ulja, 2 kašike sode bikarbone i 20 kapi eteričnog ulja cimeta ili klinčića. Dodajte im 20 kapi ulja mentola i 15 kapi ekstrakta lista masline. Masu stavite u staklenu posudu i koristite jednom dnevno – četkicom za zube nanosite na desni i blago utrljavajte.

List masline tinktura za jačanje imuniteta

Osim što je čaj od lista masline dobar za jačanje imuniteta, za tu namenu odlično se pokazala i lekovita tinktura.

Oko 100 g suvih listova masline ili 150 g svežih stavite u teglu i prelijte sa rakijom. Listovi moraju biti skroz potopljeni. Čuvajte teglu šest nedelja na hladnom i mračnom mestu. Nakon toga sadržaj procedite i vratite u teglu. Posudu prekrijte gazom i stavite na toplo mesto kako bi ispario alkohol. Gustu masu koja preostane stavite u staklenu posudu i čuvajte na tamnom mestu.

Ulje za bolje varenje

U staklenu flašu stavite kašiku bibera u zrnu, jednu ljutu papriku, grančicu ruzmarina, 15 listova masline i lovorov list. Nalijte uljem sve do vrha. Posudu ostavite na hladnom i tamnom mestu nedelju dana. Trošite po dve kašike ovog ulja i to kao aromatični preliv za salatu.

Izvor: lifepressmagazin.com ; vrasna4u.rs ; dijetamesecevemene.com

PODELI