Mangostin: Voće koje podiže imununitet, sprečava formiranje katarakte, smanjuje simptome alergije, migrene

4660

Mangostin je veoma lekovito tropsko voće, i plod je istoimenog drveta koje može dostići visinu od 6 do 25 m. Mangostin je je okruglog oblika, veličine mandarine ali ima sebi svojstven i interesantan izgled, može biti težak između 80 i 200 grama, Spolja je ljubičast a iznutra skoro potpuno beo. Jede se beli deo biljke. Ukus ovog voća je teško definisati ali recimo da najviše podseća na mešavinu breskve, jagode i vanile.

Dobio je naziv po francuskom istraživaču Žaku Garcinu, odatle i latinski naziv (garcinia mangostana). Engleska kraljica Viktorija je ovom neverovatnom voću dala titulu kralja voća.

U Aziji se mangostin konzumira već vekovima, i to ne samo zbog odličnog ukusa, već i zato što je ovo voće veoma zdravo. Jestivi i lekoviti deo biljke je plod koji raste na drvetu koje je obično samoniklo, a može se gajiti i kao sobna biljka ili u plasteniku, ali da bi ovo drvo uspelo, potrebno mu je obezbediti vlagu i toplotu.

U južnoj Aziji mangostin često nazivaju “voćem bogova” i još češče upotrebljavaju u tradicionalnoj medicini, pogotovo kao sredstvo za snižavanje telesne temperature, protiv dizenterije, bolesti kože, kao i za sprečavanje širenja raznih vrsta zaraznih bolesti.

Mangostin je veoma bogat vitaminima, enzimima, oligoelementima, antocijaninima i vrlo je moćan antioksidans. Zbog toga može pomoći u borbi protiv infekcija, virusa, gljivica, parazita. Može usporiti proces starenja organizma, sprečiti nastanak raka i Alzheimerove bolesti, ublažiti simptome Parkinsonove bolesti.

Mangostin podiže imununitet, čuva zdravlje očiju, sprečava formiranje katarakte, podstiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, smanjuje simptome alergije, migrene. Blagotvorno deluje na organe za varenje, snižava krvni pritisak i holesterol u krvi. Pored toga, ovo lekovito tropsko voće je blagi analgetik i antidepresiv.

PODELI