Mali test: Da li vam nedostaje gvožđe u organizmu?

2676

Kao važan sastojak krvnog pigmenta hemoglobina, gvožđe neprekidno prolazi kroz naše telo. Ono uzima kiseonik iz pluća i transportuje ga do organa, kojima je taj gas neophodan da bi mogli da funkcionišu. Srce i mozak su najvažniji veliki potrošači, pri čemu nedostatak gvožđa u mozgu veoma brzo osetimo: ukoliko nema dovoljno ovog minerala, mozak dobija manje kiseonika, osećamo se iscrpljeno i gubimo sposobnost koncentracije.

Nedostatak gvožđa može da se utvrdi analizom krvi. Ako nivo hemoglobina padne sa normalnih 14 grama u 100 mililitara krvi na 12 grama, govorimo o anemiji ili malokrvnosti, od koje pati oko deset odsto žena koje još nisu ušle u menopauzu.

Da li patite od nedostatka gvožđa?

Od nedostatka ovog minerala pretežno pate žene, pošto uglavnom ne unose dovoljno mesa, u kome ga ima najviše – čak ni u spanaću ga nema toliko, iako se dugo verovalo da je ovo povrće veoma bogato gvožđem. Osim toga, gvožđe se u načelu teže apsorbuje iz biljne hrane nego iz mesa.

Razlog nedostatka gvožđa može da bude i poremećaj apsorpcije ovog minerala, koji mogu da izazovu blokatori želudačne kiseline ili laksativi. Možda gubite suviše gvožđa? Razlog mogu biti veoma obilne menstruacije, hemoroidi ili krvarenja u želucu i crevima.

Pitanje ishrane

Najbolji način da povećate nivo gvožđa u organizmu jeste odgovarajuća ishrana. Vitamin C, meso i riba podstiču apsorpciju gvožđa. Crni čaj, kafa, mleko, „koka-kola“ i oksalat, supstanca iz tamnozelenog povrća, deluju upravo suprotno. Zbog toga je važna ujednačena ishrana. Ako pijete mnogo kafe ili „koka-kole“, treba da imate na umu da to može negativno da se odrazi na nivo gvožđa. Ako vam je nivo gvožđa izuzetno nizak (to će pokazati analiza krvi), verovatno ćete stanje popraviti samo uz pomoć preparata gvožđa. Nažalost, oni se često teško podnose i mogu da napadnu želudac, a možda će vam i stolica pocrneti. Ako ste osetljivi na ove lekove, trebalo bi da ih uzimate posle jela, a da biste sprečili predoziranje, koje utiče na pojačano stvaranje štetnih slobodnih radikala u organizmu, tablete nemojte da uzimate tokom dužeg perioda, već se o doziranju dogovorite sa lekarom.

Mineral koji daje energiju

Slabi rezultati u sportu najčešće su posledica nedostatka gvožđa. Da bi mišići bili jaki, potrebno im je mnogo kiseonika. Osim toga, sportisti izbacuju veću količinu minerala iz organizma. Trkačice imaju poseban problem. Zvuči neobično, ali je istina: kada trče, uništava se veliki broj crvenih krvnih zrnaca u stopalu, usled čega se pogoršava snabdevanje kiseonikom.

I trudnice i mame koje doje posebno su podložne gubitku gvožđa i njihove dnevne potrebe za ovim mineralom su povećane.

Preporučena ishrana

Žene bi trebalo da unesu 15 miligrama gvožđa dnevno, a trudnice i mame koje doje čak 30, odnosno 20 miligrama. Evo nekoliko jela koja će povećati sadržaj gvožđa u vašem organizmu:

Za doručak

– 1 velika porcija zobenih pahuljica sa orasima (lešnicima) i suvim kajsijama pokriva gotovo polovinu dnevne potrebe

Za ručak

– 1 velika porcija školjki ili

– 1 parče svinjske džigerice ili

– 1 tanjir čorbe od sočiva sa kobasicom pokrivaju tri četvrtine dnevne potrebe za gvožđem

Mali test: Da li vam nedostaje gvožđe?

Svaki dan popijem najmanje dve šolje kafe ili čaja

Ja sam vegetarijanac

Često pijem „koka-kolu“

Često sam na dijeti

Imam obilne menstruacije

Teško se koncentrišem

Patim od poremećaja varenja

Nokti su mi lomljivi

Podložna sam infekcijama

Koža mi je bleda, hrapava i suva

Kosa mi opada više nego ranije

Često sam umorna i iscrpljena, nemam apetit

Začas mi je hladno

Uglovi usana su mi često ispucali i crveni

Često imam lupanje srca

Puls mi je ubrzan i slab

Pod opterećenjem (penjanje uz stepenice) lako mi zastane dah

Trudna sam ili dojim

Rešenje

0-5 poena

Vi očigledno ne patite od nedostatka gvožđa. Nije potrebno da menjate način ishrane i životne navike. Samo nastavite tako!

6-10 poena

Možda patite od nedostatka gvožđa. Da li ste davalac krvi ili vegetarijanac? Imate li obilne menstruacije? Ovo su često uzroci nedostatka gvožđa. Potrudite se da unosite više gvožđa preko hrane.

Više od 10 poena

Verovatno patite od nedostatka gvožđa. Trebalo bi da uradite analizu krvi.

Izvor: blic.rs

PODELI