Magnolija za lečenje anksioznosti, napetosti, nervoze i nesanice

268

Magnolije su poznate još od perioda krede, kada prestaje vladavina velikih drvenastih papratnjaca, a pojavljuju se prvi rodovi Skrivenosemenice.

Rod Magnolia broji više od 80 vrsta listopadnih i trajnozelenih drveća i žbunja. Međutim, retki znaju kako je magnolija i lekovita biljka. Na našim prostorima magnolija se ne spominje u priručnicima o lekovitom bilju, dok Kinezi i Japanci u svojoj tradicionalnoj medicini već 2000 godina koriste lekovito delovanje ekstrakta njene kore. Uostalom, Azija je kontinent s kojeg ova biljka potiče.

Upotreba ekstrakta kore magnolije raširena je danas prvenstveno u kozmetičkoj industriji. Kora magnolije sadrži dva polifenolna spoja: magnolol i honokiol. Ove komponente smanjuju crvenilo kože lica i poboljšavaju hidrataciju i elastična svojstva kože. Njihova primarna uloga u biljci je zaštita biljke od stresa. Takav antistresni efekat kora magnolije ima i na ljude. Kora magnolije Tačnije, magnolol i honokiol regulišu nivo hormona kortizola, kojega u stresnim situacijama pojačano luči kora nadbubrežne žlezde. Pojačano lučenje kortizola može izazvati različita nepovoljna stanja u organizmu, na primer pojavu visokog krvnog pritiska, osteoporozu, dijabetes, pojavu hipotireoze, hormonsku neravnotežu (smanjeno lučenje hormona rasta i polnih žlezda) te oslabljenu aktivnost imunološkog sistema. Dakle, magnolija utiče povoljno na ljudsko raspoloženje pa se ekstrakt njene kore može koristiti za lečenje anksioznosti, napetosti, nervoze i nesanice.

Honokiol i magnolol pokazuju jače antioksidativno delovanje od vitamina E. Deluju povoljno na kardiovaskularni, disajni, probavni i mišićni sistem. Bombončići za dah koji sadrže ekstrakt kore magnolije za vreme jedne konzumacije ubiju većinu oralnih bakterija koje uzrokuju loš zadah i propadanje zuba.

Zbog ovako širokog spektra delovanja i moderna zapadna medicina sve više uočava opravdanost upotrebe ekstrakta kore magnolije u različitim preparatima. Naučnici sa Univerziteta Emori u Atlanti došli su do zaključka kako upravo honokiol deluje i na proteine koji učestvuju u nastanku i rastu tumorskih ćelija.

Izvor: Sience Daily

PODELI