Magareće mleko za zdravlje, večnu mladost i lepotu

4643

Specifični imunoglobulini prisutni u magarećem mleku, zajedno sa većim sadržajem vitamina C (šezdeset puta više nego kravlje), zaslužni su za pozitivna svojstva. Uz vitamine A, D i E, kalcijum i fosfor, ovaj delotvorni napitak izuzetno je bogat i omega-3 masnim kiselinama, pa smanjuje nivo masnoća u krvi, glavnih faktora rizika za oboljevanje arterija i srca. Istovremeno sprečava gomilanje masnih naslaga na struku.
Imunoglobulini magarećeg mleka, proteini koji ojačavaju imuni sistem, čine ga savršenim pićem za prevenciju od virusa i bakterija. Preporučuje se pacijentima na hemioterapiji, kod plućnih bolesti, astme, bronhitisa i suvog kašlja.

U spisima Hipokrata, oca medicine, susreću se lekoviti efekti magarećeg mleka u lečenju alergija, upalnih procesa na zglobovima, groznice, problema sa varenjem i jetrom, u  zarastanju rana i kao zamena za humano mleko. U starom Rimu, po spisima Plinija Starijeg,  magareće mleko se može slobodno reći da je smatrano lekom, jer se koristilo u lečenju astme, ulceracija, oboljenja očiju, oboljenja desni praćenih ispadanjem zuba,  kod ginekoloških problema, a zadržava i primat u „tajne večne mladosti“ jer se smatralo kao tretman protiv nastanka bora. Istorijski podaci kažu da je Kleopatra koristila kupke od magarećeg mleka u svakodnevnim ritualima nege lica i tela, jer je to činilo njenu kožu mekšom, beljom, a sprečavalo je nastanak bora.

Kroz istoriju se magareće mleko najčešće koristilo kao zamena za majčino mleko, iako se nisu znala hemijska svojstva. Hemijske analize su potvrdile najveću sličnost između humanog i magarećeg mleka u pogledu proteinskog sastava, jer ova dva tipa mleka pripadaju takozvanim albuminskim vrstama, dok kravlje pripada kazeinskoj vrsti. Sve  je više proučavanja dobrobiti sastojaka magarećeg mleka, odnosno na njegovu uspešnost u suzbijanju alergija kod dece. U magarećem mleku se nalazi nizak sadržaj belančevina, oko 1,5 – 1,8 grama na 100 grama, što je najbliže majčinom mleku. Takođe, niži je sadržaj masti u magarećem mleku. Neki stručnjaci tvrde da se bez ikakvih rizika u ishranu deteta može uvesti i magareće mleko i da ono pomaže kod sezonskih alergija i problema sa disajnim sistemom. U prvih 12 meseci života česte su nutritivne alergije izazvane kravljim mlekom, pa se uvođenjem mleka magarica u ishranu dece došlo do dobrih rezultata i kod dece sa astmatičnim poremećajima.

ordinacija.tv

PODELI