Macina trava za lečenje steriliteta i menstrualne tegobe

2046

Macina trava  je biljka uspravne i dlakave stabljike visine do 40 cm . Listovi su srebrno-beli, pokriveni gustim belim dlakama. Cvetovi su beli i zbijeni u gomilice. Ona je višegodišnja, aromatična biljka iz porodice nane sa poreklom iz Afrike, Evrope i Azije.Od  vitamini sadrzi : A, C, E i vitamin B kompleks. Od minerala :Gvoždje, Kalijum . Bere se biljka u cvatu, bez korena. Spada u najstarije lekovite biljke. Macina trava (na hebrejskom jeziku – marrob) je jedna od ukupno pet svetih biljaka kojima se tradicionalno obelezava najsvetiji jevrejski praznik Pasha. U vezi sa tim da podsetimo da je to narod koji je vekovima imao izrazen matrijarhat, do te mere da i danas nacionalnu pripadnost posmatraju preko zenske linije. A zena je svakako simbol plodnosti jer ona ima moc da na svet donese novi zivot.  Na nasim prostorima je verovatno najpopularnija biljka za lecenje steriliteta kod zena. Ona  pre svega utice na uspostavljanje zdravog menstrualnog ciklusa bez cega uglavnom nije ni moguce zacece. Ova biljka regulise rad polnih zlezda i proizvodnju polnih hormona. Na osnovu toga pomaze i u suzbijanju raznih drugih problema kod zena kao sto su predmenstrualne i menstrualne tegobe.

  1. Čaj se spravlja tako što se jedna mala kašika osušene biljke prelije sa dva decilitra vrele vode i ostavi da odstoji pet minuta. Zatim se procedi i pije više puta u toku dana. Čaj se pije najmanje tri meseca, sa prekidima u toku menstruacije. Po začeću treba prestati sa konzumiranjem. Da bi se ublažio opor ukus, može se zasladiti medom, ali delotvorniji je bez zaslađivanja.

  2. U drugoj varijanti, u dva ipo decilitra hladne vode potopi se supena kašika macine trave i stavi da proključa. Kada provri, skloni se sa šporeta, poklopi i ostavi da odstoji sat vremena. Nakon toga se procedi i pije, u tri do četiri doze.

Čaj mora da se pije redovno, najmanje mesec dana, mada se očekivani rezultat ispoljava tek nakon tri meseca. Posle tri meseca treba napraviti četvoronedeljnu pauzu, jer kod nekih osoba preterana upotreba ovog napitka može dovesti do pojave povišenog krvnog pritiska. sa prekidima u toku menstruacije. Po začeću obavezno prestati sa upotrebom.

Fitoterapeut Slobodan Tešić
063 8312930
http://www.radost-radjanja.com/

PODELI