LUBENICA ZA JETRU,  BUBREGE, SRCE, ASTMU, ARTRITIS. Ima i vitamine A i C, vitamine grupe B, beta-karoten, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum

685

Lubenica je jednogodišnja vrežasta biljka i spada u povrće. Vodi poreklo iz južne Afrike . Sazreva u julu – avgustu kada je i najveća berba i plasman ovog povrća. Lubenica sadrži i do 95 odsto vode, pa trenutno gasi žeđ, a njen sok se razgrađuje po celom telu. Ima i vitamina A i C, vitamina grupe B, beta-karotena, kalijuma, kalcijuma, fosfora i magnezijuma, dok njena osvežavajuća svojstva potiču od jabučne i limunske kiseline.

Zbog vodenastog sastava možemo da je pojedemo u ogromnim količinama, pa ni sami nekada nismo svesni da smo preterali. Zato imajte na umu da ona ima visok glikemijski indeks, znači da šećer veoma brzo dospeva u krv, odlično nas okrepljuje, ali veće količine mogu da podignu šećer u krvi. Zato vodite računa o količinama, bolje je da jedete češće i pomalo, nego neumereno.

Ovo povrće je bogato antioksidansima koji  sprečavaju oboljenja kao što su astma, začepljenje disajnih puteva. Sprečava čak i delovanje slobodnih radikala koji su glavni krivci za bolesti debelog creva i za artritis.

Likopen iz lubenice je veoma delotvoran antioksidant koji daje crvenu boju ovom povrću.  Sok od lubenice odlično utiče na rad srca i  na snižavanje krvnog pritiska i opuštanje krvnih sudova.

Lubenica ima veliku ulogu u čišćenju organizma i to prvenstveno organa za varenje. Na jetru i bubrege deluje tako što poboljšava njihov rad jer utice da se iz organizma izlučuje sve što je štetno, između ostalog i otrovne materije, pa se samim tim izbegavaju infekcije u organizmu.

Može se reći da u vrelim letnjim danima nema boljeg i ukusnijeg načina da vodu koju ste izgubili iz organizma znojenjem nadoknadite lubenicom ili popravite raspoloženje ako ste umorni.

PODELI