Livadski omiljeni med

*Livadski ili cvetni med dobija se iz nektara različitih vrsta biljaka koje cvetaju od druge polovine jula do kraja avgusta. Sastav i boja i jačina ovog meda će varirati u zavisnosti od mesta na kom se pčelinjak nalazi. Na planinskim padinama u ovo vreme vegetacija je bogata medonosnim biljkama od kojih se u našim krajevima izdvajaju maslačak, bela i crvena detelina,žalfija, bela rada, majčina dušica, kantarion…ali i mnoge druge… Zbog te činjenice livadski med je na određeni način najkomleksniji. Upravo zbog toga livadski med se od davnina koristi u narodnoj medicini. *Ovakav med blagotvorno deluje u lečenju stomačno-crevnih, plućnih i bubrežnih oboljenja, a naročito bolesti srca i krvnih sudova. Livadski med povoljno utiče i na osobe kojima je potreban oporavak i dodatna energija.
Preporučena upotreba:
Livadski med je najbolje koristiti svakog jutra, po jednu kafenu kašiku pre doručka (po potrebi i više), ili rastvoren u mlakoj vodi, mleku, čaju, a još bolje u jabukovom sirćetu.

*Zahvaljujući svom hemijskom sastavu i odnosu vitamina, minerala, fermenata i prostih šećera, med utiče na formiranje svih krvnih elemenata kako crvene tako i bele loze. Oni imaju zaštitnu ulogu jer poseduju sposobnost „proždiranja“ neprijatelja. Zato svaki novi dan treba započeti kašičicom npr baš ovog meda.*

Poslednji tekstovi