Lipovim medom protiv groznice

1246

Lipov med je svetložute boje, bistar, gotovo proziran, a prepoznatljiv je po specifičnom i snažnom mirisu lipe i izuzetno karakterističnom ukusu. Spada u vrlo kvalitetan  med izdvojen iz nektara jedne biljke i on već vekovima važi za jedan od najboljih prirodnih lekova. Ovaj med, kao i svi ostali zadržava svoju hranjivost i lekovitost čak ni nakon veoma dugog stajanja.

Lipov med ima veoma izraženo antibakterijsko dejstvo i jedan je od najboljih prirodnih lekova protiv kijavice, prehlade i groznice. Ovaj med olakšava disajne tegobe, podstiče znojenje, povoljno deluje na varenje i pospešuje izlučivanje štetnih sastojaka iz organizma. Lipov med je naročito efikasan protiv gripe i upale grla, a preporučuje se ljudima sa astmom i disajnim tegobama kao i ljudima koji imaju problem sa želudcom, jetrom i
bubrezima.

Lipov med relativno brzo kristališe. To je posledica toga što u njegovom sastavu više glukoze nego fruktoze. Prirodnom lipovom medu treba pola godine do godinu dana da bi se ukristalisao, naravno na sobnoj temperaturi. Med uvek možete vratiti u tečno stanje zagrevanjem na 40-45 stepeni celzijusa kako bi zadržao sve svoje dobre osobine. Kristalizacija meda, odnosno prelazak meda iz tečnog u čvrsto stanje je prirodan proces. Upravo ovaj proces je i jedan od dokaza da je proizvod med prirodan a ne veštački I o tome treba posebno voditi računa jer nije retko da ukoliko ne pazimo upravo na ovo budemo prevareni pri kupovini. Kupujte med od pravih –proverenih pčelara.

PODELI