Lepi Jova – Moja omiljena biljka koja cveta celog leta i podseća me na majku

877

Cvet lepi jova ili vodenika važi za biljku koja cveta tokom celog leta. Raznovrsnim izborom jarkih boja i upadljive žbunaste gradje, doprinosi lepoti vrtova, terasa, pa čak i soba već dugo vremena. Naziv “vodenika” je malo moderniji, a cvet ga je dobio po karakterističnom stablu koje je ispunjeno vodom.

Njeno afričko poreklo, ukazuje na to da će joj izuzetno prijati toplo letnje vreme koje nam nadolazi! Ovo je vrsta cveća koje biste često vidjali u žardinjerama na ulici, a ovde možete saznati kako da je uzgajate sami!

Lepi jova nega

Lepi jova je cvet koji je idealan za svakog početnika, pa i iskusnog uzgajivača jer zahteva malo pažnje i nege, a za uzvrat daje prelepe i raznobojne cvetove u kojima ćete uživati cele sezone. Kod nas možete naći vrste koje su jednogodišnje (cvetaju samo tokom leta), a takodje i one višegodišnje (koje se mogu naći u blažim klimatskim uslovima i koje cvetaju tokom cele godine).

Bez obzira na životni vek, sve vrste se odlikuju sjajnim listovima čiji gornji sloj kutikule ima vodenkast izgled.

Kao nežni i krhki cvet, lepi jova se može se uzgajati i kao baštenska ali i kao sobna biljka, kako se i uzgaja od kad je doneta u Evropu.

Sadnja

Kada je u pitanju sadnja lepog jove, savetujemo da se radi što boljeg uspeha u cvetanju, držite sledećih koraka:

 • Sadite biljku sredinom proleća(uglavnom je vreme cvetanja od aprila do početka jesenjih mrazeva)

 • Pre sadnje,održavajte sadnice lepog jove vlažnim

 • Pronadjite najpogodnije mesto za sadnjulepog jove – uzgoj je podjednako dobar u saksijama i u bašti, ali budite obazrivi na položaj prema suncu

 • Zemlja u koju budete sadili biljku treba da bude vlažna i propusna

 • Planirajte dacvet zasadite kada se tlo zagreje – prerana sadnja bi mogla da izazove uvenuće i zamrznuće biljke

 • Vodenika volibogatu i vlažnu zemlju kojoj možete dodati kompost i djubrivo

 • Pri sadnji iskopajte rupu, a oko osnove stabljike pritisnite zemljište

 • Nakon sadnje temeljno zalijte biljku

 • Kao i u saksiji, nema sumnje da će Vam ova biljka uspeti i u visećim korpama

 • Dovoljno je da saditepo dve biljke u jednu žardinjeru/saksiju

 • Od sadnje, do rasadjivanja lepog jove treba da prodje oko mesec danaa par dana pre rasadjivanja se savetuje dodavanje zaštitnih preparata (bez fosfora) uz zalivanje: Previkur N i Bevikur N.

Rasadjivanje može da krene kada primetite da su se pojavila prva dva prava lista, i to najbolje u saksijama prečnika 10cm.

Zalivanje

Lepi jova je biljka koja zahteva vlažnost u svakom momentu tokom dana. Ukoliko je ne zalivate dovoljno, Vaša biljka će uvenuti i zato ne smete dozvoljavati zemlji da se skroz osuši izmedju dva zalivanja.

Biljku treba zalivati oko korena, ujutru na svakih par dana (zavisno od toga koliko brzo upija vodu). Na ovaj način, biljka neće ostajati previše mokra noću što je idealno, jer bi tako izbegla rizik da dobije plesan (budj) usled prevelike vlažnosti.

Saksijska zemlja se suši brže nego obična, pa bi to značilo da ćete u saksiji morati češće da obraćate pažnju na nivo vlage.

 Idealno mesto za lepog jovu

Kao biljka koja potiče iz Afrike, lepi jova traži dosta sunčeve svetlosti i toplote. Kao i kod ostalih baštenskih biljaka, treba paziti da cvet ne bude izložen direktnom suncu, već da mu bude obezbedjen šareni hlad, da bi se izbegla mogućnost sušenja i opadanja listova.

Kada je u pitanju prezimljavanje lepog jove, savetujemo da biljku unesete u zatvorenu prostoriju, i ponovo je iznesete u aprilu. Zimi treba da se zaliva na desetak dana, a ako temperatura ne prelazi ispod 15 stepeni, može čak i cvetati tokom cele zime.

Kako je za dobar rast ove biljke pogodna i saksija, treba da veličinu prilagodjavate i njenom razvitku. Poznato je da lepi jova može porasti i do pola metra u svom loptastom obliku.

Razmnožavanje

Lepi jova se uglavnom razmnožava preko semena. Neke vrste, kao što je Spellbound, se mogu razmnožavati i reznicama.

Što se tiče razmnožavanja semenom:

 1. Lepi jova se seje još u januaru, u tlo kombinacije baštenske zemlje, stajskog djubriva i malo peska

 2. Seme se ne zakopava i ne prekriva se zemljom

 3. Prvo zalivanje mladih biljaka se obavlja tek onda kad setlo prosuši, radi podstreka čvrstog ukorenjavanja

 4. Ako ste je zasadili na temperaturi od oko dvadeset stepeni, Vaša biljka će niknuti za tri do pet dana

 5. Čestoprovetravajte prostoriju u kojoj se nalazi rasad lepog jove

 6. Kada je posadite, treba da prodje okopet nedelja pre početka rasadjivanja

Prihrana i orezivanje

Prihrana je veoma bitna u početku rasta ovog cveta. Prema instrukcijama, savetuje se da koristite spororazlagajuće djubrivo ili tečno djubrivo na svakih nekoliko nedelja.

Orezivanje, kao i kod ostalih letnjih/prolećnih biljaka, pogotovo baštenskih, se praktikuje kad biljka skroz izraste, ukoliko Vam je potrebno više prostora ili ako se na leto neke grane osuše.

S obzirom na žbunast rast lepog jove, možete oblikovati smer rasta povremenim orezivanjem. Savetuje se da to činite preko leta, kada biljka najgušće cveta, a reznicu možete iskoristiti za razmnožavanje, samo ne zaboravite da je držite vlažnom sve dok je ne posadite.

Kada biljka dostigne svoju punu veličinu, možete odseći vrhove kako biste podstakli grananje biljke, a kao rezultat ćete dobiti biljku onižeg rasta sa stalnim cvatom.

izvor: cvecaraelite.rs

PODELI