Lavanda za smanjenje stresa,nervoze,migrene, nesanice, akni

1888

Lavanda je višegodišnja žbunasta biljka iz porodice LAMIACEAE. Grm lavande raste od 60cm do 1m visine, može da se razmnožava vegetativno ili semenom ukoliko se ne radi o sterilnom hibridu.

Osim u mediteranskom području lavanda se može uspešno gajiti u kontinentalnim krajevima, na nadmorskim visinama do 1200 metara. Dobro podnosi niske temperature do –20°C. Pojedini hibridi mogu da podnesu mrazeve i do –30°C.

Sadi se u redove u pravcu sever-jug na rastojanju 100 cm sa razmakom između biljaka 50 cm. Za jedan hektar potrebno je oko 20000 biljaka. Hibridna lavanda je znatno robustnija te se redovi razmiču 200 cm i za hektar je potrebno oko 10000 sadnica.

Biljka ima dobro razvijen korenov sistem i odlično podnosi sušu. Za lavandu se može reći da je ekološka biljka jer ne zahteva nikakvu hemijsku zaštitu i dobro uspeva bez mineralnih đubriva. Pogoduju joj slabije plodna i siromašna zemljišta. Uslov je da je tlo dobro drenirano jer ne podnosi zemljišta na kojima leži voda. PH vrednost treba da je 6,5-7,5, kisela zemljišta nisu pogodna za uzgoj lavande.

U prvoj godini prinos cveta je zanemariv, u drugoj godini 50%, dok u trećoj godini lavanda ulazi u puni rod. Najviše posla oko nege nasada je u prvim godinama i svodi se na uklanjanje korova i oblikovanje grma. Eksploatacija plantaže traje desetak godina.

Zbog ugodnog mirisa i lepog izgleda pogodna je za ukrašavanje vrtova.

Ima široku primenu u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji zbog svoje arome i lekovitih svojstava.

Eterično ulje lavande ugodnog je mirisa, jedno je od retkih koje se može direktno nanositi na kožu, uništava gljivice, deluje protivupalno i umirujuće.

Lavanda u vidu obloga odlično ublažava opekotine i rane jer ima snažno antiseptičko dejstvo.

Eterično ulje lavande ima isto dejstvo kao alkohol, ali ne peče, podstiče regeneraciju tkiva i divno miriše.

Eterično ulje dobijeno destilacijom opušta, okrepljuje i balansira duh, dobar je antiseptik. Može se nanositi direktno na kožu. Značajna primena je kod opekotina, rana, akni, gljivičnih oboljenja, uboda insekata, upala i alergija na koži.

Upotreba ulja u aromalampama ili inhaliranje koristi kod bronhitisa, upale grla…

Kupka sa uljem lavande smiruje napetost, visok krvni pritisak, opušta grčeve, a kod reumatskih problema koristi se masažno ulje sa lavandom.

Cvetovi lavande emituju snažne aromatične mirise kada se nagnječe ili protrljaju prstima Preporučuje se za smanjenje stresa i nervoze protrljati na dlanu nekolio cvetova ili kap ulja i udisati miris polako i duboko. Takođe blagotvorno deluje protiv migrene i nesanice. Kap ulja na jastuku ucinice da lakše zaspete i da se napadi migrene prorede i ublaže. Prilikom napada migrene utrljati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na slepoočnice i po vratu iza ušiju.

Izvor: lavanda.rs

PODELI