NaslovnaPsihologijaMuško ženski odnosiLabkovski: ZAŠTO ŽENE GODINAMA OSTAJU U BRAKU IAKO ZNAJU DA IH MUŽ...

Labkovski: ZAŠTO ŽENE GODINAMA OSTAJU U BRAKU IAKO ZNAJU DA IH MUŽ VARA?

Često se u društvu nameće pitanje “Treba li žena da oprosti prevaru?”, a čuveni ruski psiholog dao je odgovor

Sve česće smo svedoci veza i brakova u kojima je jedan od partnera sklon prevari. Uglavnom se radi o muškarcima koji varaju svoje supruge koje i kada saznaju za preljubu, pređu reko toga.

Zašto, zapravo, neke žene biraju da ostanu u takvoj vezi i zašto se ne osećaju dovoljno motivisano da promene svoj život nabolje? Ovo pitanje duboko analizira poznati psiholog M. Labkovski. On objašnjava da žene koje ostaju u vezama gde su godinama izložene prevari i nepoštovanju često to čine iz osećaja ljutnje. Unutar sebe osećaju gorčinu, bes i povređenost, ali možda ne vide opciju iskrenog oprosta ili čak izlaska iz takve veze.

Na taj način, zapravo, same sebi nametnu ciklus patnje i nezadovoljstva, nastavljajući živeti unutar negativnog porodičnog okruženja. Njihova nada često počiva na verovanju u neku vrstu univerzalne pravde ili karme, očekujući da će se nepravda ispraviti sama od sebe. Međutim, Labkovski ističe da je ovakav temelj za odluke pogrešan.

Partner često nastavlja svoje ponašanje, bez trunke odgovornosti ili moralnog zazivanja, dok žena ostaje u istom mestu, noseći teret nezadovoljstva i nesreće, uverena da će se pravda sama pobrinuti za ispravljanje situacije. No, ulaganje vremena i truda u takva razmišljanja i očekivanja ne predstavlja stvarno rešenje. Ako osećate da ste izloženi nepravdi jer partner ne snosi posljedice svojih postupaka, umesto da se zadržavate u tom osećaju, možda je bolje da ga prihvatite kao deo stvarnosti.

Na taj način, nećete propustiti priliku da preuzmete kontrolu nad svojim životom i oblikujete ga prema vlastitim željama. Labkovski nas podseća da veze izgrađene na temeljima ljutnje često budu najotpornije. To je razlog zbog kojeg ljudi ponekad ostaju u situacijama koje im ne donose sreću, nadajući se da će se pravda jednom uspostaviti.

Kako zaključuje, ostati u vezi u kojoj niste sretni samo da biste postigli neku vrstu moralne zadovoljštine nije pravo rešenje. Ako niste u mogućnosti iskreno oprostiti prevaru i prevazići je, ostati u toj vezi neće vam doneti pravu sreću. Možda će biti teško, ali ponekad je najbolje prekinuti takvu vezu i krenuti dalje.

Fokusirajte se na sebe, na svoj rast i zadovoljstvo, bez očekivanja da će se drugima nepravda nekako vratiti. Neka svako donese svoje izbore, a vi se usmerite na vlastiti put i uživajte u svim čarima koje vam život pruža, udaljavajući se od toksičnih iskustava.

Izvor: novosti.rs

Poslednji tekstovi