Kurkuma smiruje gorušicu, bolove u zglobovima, jača memoriju

9687

Kurkuma se dobija od korena biljke koji ima tamnosmeđu koru i tamno narandžasto meso. Pošto je iz porodice đumbira, sveža kurkuma je aromatična ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog ukusa. Sušena kurkuma razvija aromu narandže i đumbira te je ljutog, gorkog i mošusnog ukusa.  Kurkuma sadrži kurkumin, identifikovan kao osnovni aktivni sastojak, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih delatnosti, a uključuje antioksidativna, protivupalna i antikancerogena svojstva. Ne postoji nijedan drugi prirodni sastojak na svetu koji je efikasniji za smanjenje upala u telu od kurkume!
Ali morate osigurati da moćnu kurkumu vaše telo koristi ispravno. U tu svrhu morate naučiti kako je konzumirati. nabavite kurkumu eko uzgoja u prahu. Lako se nalazi i lako se dozira. Ne morate se zamarati sa svežim korenom koji se u zadnje vreme može kupiti u bio trgovinama.  Kurkuma je topiva u ulju, što znači da biste je trebali kombinovati s nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranjivih sastojaka. Priprema se najčešće s organskim devičanskim uljem kokosa ili ekstra devičanskim maslinovim uljem.
Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od 3 g do 10 g ,otprilike 1 supena kašika kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalni učinak trebali biste to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta nedeljno. Starije osobe i deca mlađa od 6 godina trebala bi smanjiti dozu na pola (1/2 supene kašike) jednom nedeljno prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije,  posavetujte se s lekarom. Kombinujte kurkumu i crni biber kako bi maksimizovali učinak. Kada se ovo uzme zajedno, crni biber povećava bioraspoloživost kurkume od 2000%. Nikad ne uzimati kurkumu na prazan želudac.
Iako se istraživanja nisu preterano bavila kurkumom i još uvek nisu otkriveni svi njeni benefiti, evo nekoliko činjenica koje su poznate kada je reč o pozitivnom delovanju kurkume na ljudski organizam.
Smiruje gorušicu i nervozan stomak. Istraživanja su pokazala da kapsule na bazi kurkumina značajno smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 kod ljudi u predijabetesnom stanju. I ovo svojstvo kurkume naučnici pripisuju antioksidantnoj i protivupalnoj moći jedinjenja kurkumina.
Još jedno jedinjenje iz kurkume ima odlične efekte – aromatični turmeron nije toliko ispitivan kao kurkumin, ali čini se da ima značajnu ulogu u tako dobroj funkciji kurkume. Nedavno istraživanje je pokazalo da turmeron obnavlja osnovne ćelije mozga, koje su uključene u oporavak od neurodegenerativnih bolesti, poput moždanog udara i  alchajmerove bolesti . Naučnici su saopštili i da postoji mogućnost da ovo jedinjenje počne da se koristi u lečenju ovih bolesti u bliskoj budućnosti. Takođe, nova studija pokazale je i da kurkumin jača memoriju kod obolelih od Alchajmera.
Iako je protivupalno dejstvo kurkumina dokazano, kako to funkcioniše još uvek nije potpuno jasno. Ali, brojne studije pokazale su da pozitivno utiče na bolove u zglobovima i bol uzrokovan artritisom Jedno od značajnijih otkrića jeste da su suplementi od ekstrakta kurkume delovali kao ibuprofen kod pacijenata sa osteoartritisom kolena.

PODELI