Kumkvat za zdravlje kože, zuba, očiju, kose…

713

Kumkvatvodi poreklo iz Azijsko-Pacifičke regije, u kojoj su se gajili hiljadama godina, a od 19. veka ovo voće je preneto u Evropu i Ameriku i postalo je veoma rasprostranjeno.

Postoje različite vrste kumkvata, a na tržištu se najčešće može naći okrugli kumkvat, koji podseća na malu pomorandžu.
Budući da je slatkog ukusa, kumkvati se često koriste za garniranje, koktele, džemove, slatko, bombone, dezerte i za različite vrste likera.

Turšije i ekstrakti kumkvata godinama su korišćeni za lečenje raznih bolesti, a zahvaljujući različitim eteričnim uljima, organskim jedinjenjima i hranljivim materijama, kumkvat je sastojak mnogih tradicionalnih lekova.

U neke od najpoznatijih zdravstvenih koristi kumkvata spadaju regulisanje varenja, jačanje imunog sistema, smanjenje rizika od razvoja dijabetesa, snižavanje nivoa holesterola u krvi i unapređenje zdravlja kože, zuba, očiju i kose.

Hranljiva vrednost kumkvata

Kumkvati sadrže razna eterična ulja, limonen, između ostalog, zatim alfa-pinen i monoterpene, kao i mnoge druge materije, poput vlakana, kalijuma, kalcijuma, vitamina C, korisnih masti i vitamina A.

Zdravstvene prednosti kumkvata

Digestivni trakt: Jedna od glavnih zdravstvenih prednosti ovog voća je poboljšanje varenja. 8 kumkvata sadrži 10g vlakana, količinu dovoljnu da značajno unapredi proces varenja. Kumkvati vam mogu pomoći da izlečite zatvor, višak gasova, nadimanje i grčeve, a osim toga, njihovim unosom se poboljšava apsorpcija nutrijenata.

Dijabetes: kumkvati takođe sprečavaju razvoj dijabetesa, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, koja regulišu nivo insulina i glukoze.

Imuni sistem: Budući da su bogati vitaminom C, kumkvati podižu imuni sistem. Naime, vitamin C je veoma bitan nutrijent jer podstiče formiranje novih ćelija i povećava aktivnost imunog sistema, koji sprečava prodor virusa, bakterija i gljivica u organizam. Bez vitamina C organizam ne bi mogao da se obrani ni od kakve bolesti.

Zaštita kože: Antioksidansi i vitamini koji se mogu naći u kumkvatima štite kožu od negativnih efekata sunca i slobodnih radikala, koji izazivaju bore, staračke pege i grubu kožu. Zato ako konzumirate kumkvate, možete značajno popraviti izgled svoje kože i unaprediti njeno zdravlje.

Zdravlje očiju: Ovi agrumi sadrže vitamin A i beta karoten, materije koje značajno poboljšavaju zdravlje očiju. Beta karoten je oksidans koji smanjuje oksidativni stres u makularnim ćelijama i sprečava pojavu ozbiljnijih problema poput makularne degeneracije i katarakte, kao i onih lakših kao što je konjuktivitis.

Jake kosti: Kalcijum u kumkvatima štiti vaše kosti na duge staze. Ako uvrstite kumkvate u svakodnevnu ishranu, povećaćete sadržaj kalcijuma u organizmu, zbog čega ćete se brže izlečiti ako imate problema sa kostima, a kosti će vam ostati jake i u starosti.

Daje energiju: Mada su na crnoj listi kada je u pitanju vitka linija, ugljeni hidrati su neophodni našem telu, posebno osobama koje su veoma aktivne, jer oni zadovoljavaju naše energetske potrebe. Kumkvati sadrže veoma visok nivo ugljenih hidrata, zbog čega daju dodatnu energiju, kao i obilje riboflavina, vitamina koji ovaj proces čini lakšim.

Povoljno utiče na gubitak kilograma: Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i ugljenih hidrata i maloj kalorijskoj vrednosti, kumkvati su savršen izbor za osobe koje žele da izgube suvišne kilograme. Kumkvati smanjuju potrebu za prejedanjem jer produžavaju osećaj sitosti.

Zdravlje kose i zuba: Iako možda ne biste rekli da postoji veza između agruma i kose, vitamin C, prirodna organska jedinjenja, antioksidansi i minerali koje kumkvati sadrže imaju veoma povoljan uticaj na kvalitet, teksturu, vlažnost i snagu kose. Ovi agrumi takođe poboljšavaju zdravlje zuba. Hranljive materije u kumkvatima, kao što su kalijum, kalcijum i vitamin C, popravljaju izgled kose i stanje zuba.

Izvor: tajnezdravlja.com

PODELI