Kruška karamanka

2414

Kruška karamanka je biljka iz porodice ruža, gaji se već više od 4000 godina. U naše krajeve doneta je iz Azije još za vreme kneza Lazara, a ime je dobila po mestu Karamanu, gde je i ponikla. Obiluje vitaminima i mineralima, zbog čega je idealno voće jer jača celokupan organizam. One pomažu kod suzbijanja prehlade jer sadrže velike količine vitamina C koji stimuliše bela krvna zrnca da se bore protiv infekcije, direktno uništava mnoge viruse i bakterije, a takođe i regeneriše vitamin E – snažan antioksidans.

Do pre pet-šest decenija kruška „karamanka” je bila najraširenija sorta kruške na području današnje Srbije, Bosne i Makedonije. Međutim, nje sada vrlo malo ima. Tu i tamo se naiđe na po koje stablo samo u slivu Zapadne Morave, Vranjske kotline, Toplice, Sandžaka i Metohije, uglavnom na okućnicama ljubitelja voća.
U raznim krajevima naše zemlje poznata je pod raznim nazivima. Tako, na primer, u užičkom kraju se naziva „karamalija”, u žičkom „karamanlija”, u lepeničkom „karamača”, u Pocerini „blagun”, u Vranjskoj kotlini „blagun” u Metohiji „medunka”, u Sandžaku „bundovanka”, u Bosni „babovača”. Usvojen pomološki naziv joj je „karamanka”.

„Karamanka” je zasad najslađa sorta kruške u svetu. Pream analizama Instituta za voćarstvo u Čačku i Centralnom hemijskom institutu u Beogradu njeni plodovi sadrže svega 0,03 odsto organskih kiselina za razliku od drugih sorti krušaka, u kojima se sadržaj organskih kiselina kreće od 0,09 do 0,46 posto.

Inače, „karamanka” je letnja sorta kruške. Sazreva u drugoj polovini avgusta i po berbi njeni plodovi se čuvaju do dve nedelje. Plod joj je srednje krupan (160 g), oblika trbušasto-rebrastog, s karakterističnom dugačkom i nakrivljenom drškom. Pokožica ploda je tanka, glatka, gipka i sjajna, boje slamastožute i često sa sunčane strane malo ružičaste. Meso ploda je žućkasto, topljivo, sočno i osvežavajuće slatko, s karakterističnim muskatnim mirisom. Osim za jelo u svežem stanju, pogodna je i za kuvanje džema, marmelade i pekmeza, čak i bez šećera. Stablo „karamanke” je bujno, razgranato i dugotrajno. Ranocvetna je i triploidna sorta. Dobro je oprašuju sorte „šarena julska” i „kongresovka”. Mana joj je što su joj lišće i plodovi osetljivi na čađavu krastavost, zbog čega zahteva dva-tri prskanja više od drugih sorti krušaka. Inače rađa obilno, do 200 kilograma po stablu.

U ishrani, karamanke se koriste i za marmeladu, džemove, kompote, kolače…

 Recepti sa karamankama

 Sok od karamanke

Sastojci:

1 kilogram karamanki

2 litara vode

200 grama šećera

Priprema:

Oprane kruške očistite od semenki i petiljki, pa ubacite u odgovarajući lonac i prelijte vodom.  Ostavite da se kuvaju na umerenoj temperaturi. Kada omeknu znači da su gotove. Tada sklonite sa ringle, pa od njih napravite kašu. Ukoliko imate štapni mikser, blendirajte ih odmah u loncu sa sve vodom. Ako imate blender, onda vadite kruške, blendirajte ih pa vratite u vodu u kojoj su se kuvale. U sada kašu od krušaka dodajte šećer, pa dobro promešajte i vratite na ringlu da se kuva sok. Od trenutka kada kaša provri, kuvajte još nekih 15-20 minuta, pa sklonite sa ringle. Sada, po želji, možete dodati konzervans, limontus i slično.

Slatko od karamanki

Sastojci:

1 kilogram karamanki

200 grama šećera

Sok od 2 limuna

200 mililitara vode

Priprema:

Kruške oljuštite pa isecite na manje komade i očistite. Rasporedite ih zatim u dubok pleh, pa pospite šećerom i prelijte sokom od dva limuna. Ostavite ih da odstoje 1-3 sata, da otpuste svoj sok. Nakon tog vremena dodajte i vodu, pa u rernu da se sve krčka.

Rernu prethodno zagrejte na 180 stepeni, a kruške krčkajte oko 2 sata. To zavisi od rerne do rerne – znaćete da su gotove kada omeknu, blago porumene i sirup postane gust.

Slatko dok je toplo sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite poklopcem pa ih ušuškajte u ćebence ili krpama. Ostavite da se slatko tako ohladi na sobnoj temp. pa tek kada se skroz ohladi odložite na neko tamnije i hladnije mesto.

Džem od karamanki bez šećera

Sastojci:

2 kg očišćenih karamanki
1 kašika tečne vanile
2 dcl vode
prstohvat limuntusa

Priprema:

Kruške oprati, očistiti od semenki i iseći na komadiće. Sve staviti u dublju šerpu. Dodati vanilu i limuntus. Sipati vodu i staviti na ringlu da se kuva. Kada počne da vri, smanjiti temperaturu i uz stalno mešanje kuvati sve dok se ne dobije gusta kaša. Dodatno varjačom gnječite komade kruške, ali je bolje kada se vide komadići kruške. Vrelu kašu od krušaka sipati u sterilisane tegle do samog vrha, zatvoriti poklopcem, okrenuti naopako na poklopac i ostaviti da se ohladi. Na ovaj način se stvori vakum u tegli, pa iako nema konzervansa, voće se održi. Ohladjene tegle okrenuti i odložiti u špajz.

culinaria.wikidot.com

PODELI