„Kraljica bilja“.za zdravlje ženskih polnih organa

6757

Biljka šatavari može da obnovi hormonalnu ravnotežu žena koje imaju promenljiv nivo hormona usled menstrualnih poremećaja i tako ublaži simptome PMS i dovede u red menstrualni ciklus i ženski polni system.

Lekovita biljka šatavari je visoka do dva metra, ona je puzavica sa drvenastim stabljikama i lišćem nalik na borove iglice, raste na stenovitim šumskim područjima većih nadmorskih visina u Indiji , Himalajima , Šri Lankci,  Australiji i u nekim oblastima  u Kini. . Ime shatavari potiče od dve reči na sanskritu, “shata“ što znači stotina i “vari“ što znači koren, sto znači sto korena. Njen najpopularniji opis bi bio biljka “koja poseduje stotinu muževa “sto nam govori  na njen pomlađujući učinak na ženske reproduktivne organe. Ova biljka je puna cinka, kalcijuma, minerala, i vitamina b kompleksa. Njeni estrogeni ne proizvode sporedne negativne efekte pa se cesto i naziva „kraljica bilja“.U ajurvedskom lečenju koristi se kao sušeni koren, usitnjen u prah. Prah se pije kao sok, pomešan s vodom ili s prokuvanim mlekom i dodatkom meda, po želji . Uobičajeno doziranje iznosi od 1 do 3 kašičice praha dnevno Ona se se već hiljadama godina koristi kao osnovni tonik za zdravlje ženskih polnih organa u tradicionalnom sistemu hindu medicine. U Indiji se ova biljka koristi veoma dugo I ona  je osnovna ajurvedska trava za podmlađivanje žena.
S početkom prve menstruacije, šatavari obnavlja hormonalni status, ishranjuje fiziologiju devojke i podstiče skladan rast i razvoj; podržava fiziologiju žene tokom menstruacije, ovulacije i plodnih dana; ublažava suvoću i upale polnih organa , koristi za sprečavanje pobačaja i prevremenog porođaja,  jača plod i matericu tokom trudnoće, pomaže oporavak posle porodjaja; poboljšava količinu i kvalitet majčinog mleka.
ona je korisna za jačanje plodnosti, jer može da leči nepravilnosti ovulacije i menstruacije. šatavari smanjuje upala reproduktivnih organa tokom menstruacije.  Jača seksualnu  želju  kod žena i muskaraca. Koristan  je i za zdravlje muškaraca jer  povećava količinu polne tečnosti, broj spermatozoida,  njihov hvalitet i oplodnu moć.

Napitak za jacanje hormonalnog sistema

2 kašičice šatavarija  kuvajte 10 minuta  na laganoj vatri u 2 dcl mleka . popijte odmah dok je topao. Treba ga piti ujutru na prezan stomak pola sata pre obroka.

Fitoterapeut Slobodan Tešić
063 8312930
http://www.radost-radjanja.com/

 

PODELI