Kopriva

1489
KOPRIVA PROTIV MALOKRVNOSTI
U proleće treba brati mladu koprivu, naravno sa čistih površina ili je potražiti na pijaci. Opranu koprivu treba skuvati da omekša. Zbog jakog ukusa može se prva voda baciti, mada se time gubi deo vitamina.
Kada se skuva koprivu treba iseckati, zamešati sa kiselom pavlakom i kašičicom crnog brašna te prokuvati na nižoj temperaturi minut-dva. Skloniti sa vatre i dodati malo morske soli, mlevenog bibera, mlevenog muskatnog oraščića i dosta naseckanog belog luka. Začiniti s malom količinom maslaca ili dve-tri kašike ulja. Pored toga sto jača krv, ovaj “spanać” je i čisti zbog velikog procenta vitamina A i C u koprivi.ČAJ OD KOPRIVE JAČA ŽELUDAC I JETRU
Ovaj čaj priprema se od čitave biljke. U 2 litra vode ostave se tri supene kašike usitnjene biljke koprive da stoje 10-12 sati. Nakon toga se ova smeša kuva poklopljena pola sata. Kada se ohladi, procedi se i pije triput dnevno pre jela po jednu solju. Ovaj lek odvaja sluz iz pluca, cisti creva, jetru i želudac.

VINO OD KOPRIVE PROTIV ČIRA U ŽELUCU I CREVIMA
Gotovo da nema bolesti kod koje kopriva ne pomaze. Napravi se mešavina od 10 supenih kašika lisca i korena koprive, jedne kašike pelina, dve kašike bokvice i jedne kašike tucanih smrekovih boba.
Smesa se stavi u 1 litar crnog vina da se kvasi 12 sati, posle čega se, uz dodatak 3-4 kašike domaćeg meda, kuva oko pola sata. Poklopljeno stoji dok se ne ohladi. Ovo vino-lek uzima se mlako, po jedna supena kašike pre jela.
Pored čira u želucu i crevima ovo vino pomaže i kod gihta, bubrežnih oboljenja i neuroza.

PODELI