NaslovnaHrana kao lekPovrćeKoliko je BATAT zdraviji u odnosu na običan KROMPIR?!

Koliko je BATAT zdraviji u odnosu na običan KROMPIR?!

Iako se smatraju rođacima, oni to baš i nisu. Pogledajte prednosti i mane oba, te kako ih je najbolje pripremati da biste izvukli najveću korist!

Teško je i zamisliti nedeljni ručak bez krompira. Međutim, u poslednje vreme sve se glasnije spominje njegova zdravija alternativa. Ruku na srce i nije mu alternativa, nego tek dalji rođak. Iako se kolokvijalno naziva “slatki krompir”, oni čak ne pripadaju ni istoj botaničkoj porodici.

Krompir je iz porodice Solanaceae, srodnoj paradajzu, paprici i patlidžanu, dok je batat član Convolvulaceae.

Razlike

Običan krompir ima viši glikemijski indeks nego batat, što je važno dijabetičarima. Međutim, treba biti oprezan jer pečeni batat se ne razlikuje puno od pečenog krompira, dok kuvani ima bitno niži glikemijski indeks.

Energetska vrednost batata je za oko polovinu veća od krompira. Gomolji sadrže 70% vode, 18% skroba i 6% šećera. Slatki ukus batata osiguravaju fruktoza, glukoza i saharoza.

Krompir sadrži više minerala, posebno gvožđa, dok batat pobeđuje sa vitaminima, posebno, vitaminom A. Nutritivno, svaki od ovih krompira ima svoje prednosti i nedostatke, pa ih je idealno oba zadržati u ishrani.

Nutritivne vrednosti batata

Batat ima mnogo ugljenohidrata, vitamina i minerala. Izuzetno je bogat vitaminom A, dobar je izvor vlakana, biotina, kalijuma, fosfora te vitamina iz B grupe, C vitamina, beta-karotena kao i bakra. Takođe, sadrži fitosterole, karotene i karotenoide, folnu kiselinu, vitamine D i E te magnezijum i gvožđe.

Sadrži mnogo skroba i vrlo malo masti, te je visoko kvalitetna energetska namirnica koja se preporučuje sportistima, ali i dijabetičarima. Naime, njegovi složeni ugljenohidrati i vlakna omogućavaju postupno oslobađanje šećera i njegovu apsorpciju u krvotoku.

Zdravstvene dobrobiti batata

Batat pozitivno deluje na endokrinološki sistem, na debelo crevo, slezinu, želudac i bubrege. Takođe, može pomoći i kod problema sa kožom.

Neutralizuje štetne slobodne radikale u organizmu i jača imunološki sistem. Ima visok sadržaj kalijuma koji pomaže u kontroli krvnog pritiska, a vitamin B6 pomaže u borbi protiv bolesti srca.

Budući da batat sadrži više beta-karotena od šargarepe, koji je snažan antioksidans, i više C vitamina od paradajza, onkološkim bolesnicima se savetuje da ga često koriste u ishrani.

Izvor: sd.rs

Poslednji tekstovi