Koja hrana i piće se preporučuju uz terapiju antibioticima

1643

Antibiotici su važni ukoliko imate bakterijsku infekciju. Ipak, oni mogu da imaju neželjena dejstva, uključujući dijareju, oštećenja jetre i promene u vašoj mikrobioti. Zato je bitno da uzimate probiotike tokom i nakon terapije sa antibioticima, kako bi smanjili rizik od dijareje i popravili štetu nanetu dobrim bakterijama u vašem organizmu. Hranu bogatu vlaknima, fermentisanu hrana, kao i prebiotike treba uzimati nakon terapije sa antibioticima, kako bi se oporavila mikrobiota u crevima.

U ovom tekstu objašnjavamo šta jesti tokom i nakon antibiotske terapije.

Uzimajte probiotike tokom i posle terapije antibioticima

Dijareja izazvana uzimanjem antibiotika je česta, naročito kod dece. Studije su pokazale da uzimanje probiotika, odnosno živih dobrih bakterija, smanjuje rizik od dijareje izazvane antibioticima. Najkorisnijim su se pokazali probiotici koji sadrže bakterije iz roda Lactobacilli iSaccharomyces. Pošto su ovi probiotici i sami bakterije, onda antibiotici mogu i njih da ubiju. Zato je bitno da se antibiotici i probiotici uzimaju u različito vreme, sa nekoliko sati razlike. Probiotike treba nastaviti sa uzimanjem i nakon što ste prestali sa antibiotiskom terapijom, kako biste povratili dobre bakterije u vašim crevima.

Jedite fermentisanu hranu

Fermentisana hrana nastaje pod uticajem bakterija i ona uključuje jogurt, kefir, kiseli kupus, kombuhu, kimči, miso pastu i ostalo. Ova hrana sadrži primerke dobrih bakterija, kao što su Lactobacilli, koje mogu da pomognu u oporavljanju mikrobiote u zdravo stanje. Fermentisanu hranu treba jesti tokom terapije antibioticima. Običan jogurt ili jogurt sa probioticima može i da ublaži ili spreči dijareju izazvanu antibioticima.

 Jedite hranu bogatu vlaknima

Ljudski organizam ne može da vari vlakna, ali zato mogu da ih vare bakterije u vašim crevima, što stimulise njihov rast. Rezultat je da hrana bogata vlaknima hrani dobre bakterije u crevima nakon terapije sa antibioticima.

Hrana bogata vlaknima

  • zrnjevlje, ovsene pahuljice, hleb od celog zrna, integralni pirinač

  • koštunjavo voće

  • mahunarke, sočivo

  • brokoli, grašak, banane, artičoke i sl.

Pošto hrana bogata vlaknima može da uspori tempo pražnjenja želuca i uspori brzinu apsorpcije leka, najbolje je ovu hranu jesti posle terapije antibioticima.

Jedite prebiotike ili hranu koja sadrži prebiotike

Za razliku od probiotika, koji su živi mikrobi, prebiotici su hrana kojom se hrane bakterije u našim crevima. Mnoge namirnice bogate vlaknima su prebiotici. Ima i hrane koja nije bogata vlaknima, ali se ponaša kao prebiotik. Na primer crveno vino sadrži antioksidanse polifenole, koji hrane dobre bakterije Bifidobacteria u crevima. Konzumacija alkohola i lekova se ne savetuje, ali zato kakao, slično crvenom vinu, sadrži polifenole, koji hrane dobre bakterije Bifidobacteria  i Lacrobacillus.

Izvor: Healthline.com

PODELI